Mooi met (zelfgemaakte) appelazijn!

vrijdag 26 februari 2016 - 14:35
zelfbewustleven.nl
Appelazijn is een echt wondermiddel, onmisbaar als gezonde smaakmaker in de keuken, maar ook als mooimaker in de badkamer. Appelazijn is helemaal niet duur, je koopt het ofwel kant-en-klaar in de winkel ofwel maak je het zelf.

Mooimaker

Haren

appelazijnc
Gebruik appelazijn als haarverzachter, verdund met 3 delen water is een goede verhouding. Maak je haar ermee nat en masseer zachtjes in. Spoel na 5 minuten goed uit. Je haardos gaat er ook extra door glanzen en eventuele roos wordt er ook mee aangepakt.

Huid

  • Gebruik appelazijn als tonic voor je gezicht. Doe een paar drupjes appelazijn op een watje en voeg wat warm water toe, dep op je gezicht en hals.
  • Dep met een wattenstaafje wat pure appelazijn op de ouderdomsvlekjes of littekens veroorzaakt door acne en dit net voor het slapengaan. De appelazijn vermindert de huidverkleuring.
  • Voetschimmel: behandel de aangetaste huid plaatselijk en dagelijks met een paar druppels appelazijn.

Tanden

Appelazijn2
Poets je tanden kort met appelazijn en spoel goed na met water om oppervlakkige vlekjes op je gebit aan te pakken. Appelazijn houdt bovendien je mond gezond doordat het schadelijke bacteriën doodt.

Helend

appelazijn30
Appelazijn werkt ook pijnverzachtend en genezend in het geval van
  • zonnebrand: neem gedurende een 10 tal minuten een bad waaraan je een kopje appelazijn toevoegt.  Dit zal de pijn verlichten. Gebruik het altijd verdund met water en zeker nooit rechtstreeks op de verbrande huid.
  • muggenbulten: breng aan op de ontstoken huid via een in appelazijn gedrenkt oorwatje

 Appelazijn zelf maken

Appelazijn2
Wat heb je nodig?
  • Schillen en klokhuizen van zoete of vrij zoete appels. Ze moeten namelijk voldoende suiker bevatten.
  • Weckpot
  • Netel- of theedoek of een koffiefilter
  • Propere fles
  • Geduld
Zo doe je het.
  • Vul een weckpot met de schillen en klokhuizen en giet de pot vol met water zodat alles onder water staat. Zorg dat de schillen niet boven komen drijven door er een schoteltje of iets vergelijkbaars op leggen.
  • Dek de weckpot af met een netel- of theedoek zodat er zuurstof bij kan komen.
  • Laat dit ongeveer 2 weken, in het donker, op een niet te koude plaats staan. Tussen de 15 en 26 graden. Roer dagelijks om. Zo gaat de gisting sneller.
  • Als het sap gaat gisten begin je ook de alcohol te ruiken.
  • Bovenop het water ontwikkelt zich een laagje moer (een wittige laag), een teken dat het water in azijn aan het veranderen is. Geleidelijk gaat de alcoholgeur over in een azijnlucht. Dit proces neemt tussen de 2 en 6 weken in beslag. Opgelet: de appelazijn moet gisten en niet schimmelen. Je ruikt dan een typische schimmelgeur.
  • Zeef de appelazijn door een neteldoek of een kofiefilter, en giet de azijn in een goedgereinigde fles.

Gezond

Appelazijn heeft een heilzame werking op onze gezondheid omdat het de spijsvertering en stofwisseling bevordert.  Daarom zweren sommigen bij een dagelijkse portie. Drink elke ochtend een glas lauw warm water met een theelepeltje appelazijn of voeg het toe aan je sladressing.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!