Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

9 dingen die je moet weten over stralingen en hun gevaren

ma 5 okt. - 7:09

Wonen onder een hoogspanningskabel, telefoneren met gsm of wifi in de woonkamer: hoe schadelijk is de dagelijkse dosis stralingen waaraan we ons blootstellen? Dokter Dirk Devroey zet alle mythes en waarheden op een rij.
© Foto: Unsplash

We zijn heel bang van stralingen. Het is iets dat we niet kunnen ‘vastpakken’, ‘zien’, ‘voelen’, ‘inschatten’. Het blijft iets "gevaarlijks" en mysterieus omdat het onzichtbaar is.

Gevaarlijke stralingen

Ioniserende stralingen

Deze stralingen zijn gevaarlijk in geval van teveel blootstelling. Bijvoorbeeld, bij meerdere radiografieën kan je DNA veranderen en vergroot de kans op kanker. Dat is ook de reden waarom een mammografie maar tussen 50 en 70 jaar wordt uitgevoerd, en ook maar om de twee jaar. Anders zou het meer borstkanker kunnen "uitlokken". Radioactiviteit is ook een ioniserende straling.

Thermische stralingen

Bellen met je gsm in de buurt van een gsm-mast veroorzaakt een thermisch effect. Die effecten nemen snel af naarmate je je verwijdert uit de buurt van de mast.

Elektromagnetische stralingen

Hoogspanningsleidingen op je woonplaats houden alleen een risico in voor jonge kinderen. Het gevaar is afhankelijk van de spanning die erop staat: een leiding van 380 KV (kilovolt) is veel gevaarlijker dan één van 110 KV. In België zou er om de 2 jaar 1 kind zijn die door hoogspanningsleidingen leukemie krijgt. Ga je in de buurt van een hoogspanningskabel wonen, informeer dan zeker naar het vermogen. En als je kinderen hebt: blijf dan 100 meter weg van een 380 KV hoogspanningsleiding. En 25 meter van een 110 KV!  Wat met ondergrondse hoogspanningsleidingen? In principe zijn die veel minder gevaarlijk omdat die stralingen nauwelijks boven de grond uitkomen.

Is bellen gevaarlijk?

Het is nooit bewezen dat het gevaarlijk is, het advies blijft om:

  • kort te bellen, dan is er minder gevaar.
  • handenvrij te bellen via een oortje of bluetooth. Als je langere tijd belt, dan bel je best handenvrij omdat er dan geen directe opwarming door contact kan ontstaan. Uren aan een stuk bellen met de gsm naast je hoofd zou dus wel kwaad kunnen.
  • de plek van je gsm regelmatig te veranderen en hem bv. niet de hele tijd in je broekzak te houden. Door hem regelmatig een andere plaats te geven kan er geen langdurig effect ontstaan op dezelfde plek. Tip: leg je smartphone op je bureau. Want ook als je niet belt, blijft je gsm actief en houdt jij contact met de gsm-mast omdat je smartphone informatie binnenhaalt zoals sms'en en e-mails.
  • bellen is wel minder ongevaarlijk bij kinderen! Door het thermisch effect is er meer gevaar bij kinderen omdat hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn en dus de kans op schade groter is.

Onder een gsm-mast wonen?  

In de buurt van een gsm- mast wonen betekent geen gevaar: de straling die daar vrijkomt, is te klein om een invloed te hebben op je gezondheid, zowel op gebied van het thermisch als het ioniserend effect. België hanteert strenge normen: bv. een gsm-mast bovenop een school: deze zou gevaarlijk zijn als de straling 20 maal sterker zou zijn. In Nederland is dubbel zoveel straling toegelaten. Dit is trouwens de reden waarom het gsm-bereik minder goed was in België tot de uitbouw van het groter gsm-mastennetwerk.

Is een wifi-netwerk schadelijk?

Neen!

Wat met elektrische auto's?

Elektromagnetische velden in elektrische auto’s zijn zeer klein. Alleen aan de laadpaal loop je risico, maar daar blijf je geen uren staan. Het opladen duurt ongeveer 30 minuten. Blijf daar niet staan en ga ondertussen bv. even bij de kruidenier om de hoek binnen.

Wat met een microgolfoven?

Het gebruik is zonder gevaar, de gebruiker is afgeschermd.

De radio?

De radiozendmasten staan te hoog en een gewoon radiotoestelletje zendt niet, maar ontvangt alleen maar.

In het ziekenhuis?

  • Personeel die radiografieën maken, dragen een zware loden schort, staan achter loden schermen en elke radiografische kamer bevat zowat 20 ton lood in de wanden. Zwangere vrouwen blijven best uit de radiografiekamer: de foetus is heel gevoelig voor die ioniserende stralen en daardoor kunnen afwijkingen ontstaan bij de foetus.

  • Een echografie is dan weer wel veilig omdat dit enkel via geluidsgolven werkt en niet via ioniserende stralingen

 Wistjedatje

  • Je meer kans loopt om kanker te ontwikkelen door zonnestralen dan door een gsm-mast.
  • Een gloeilamp meer energie uitstraalt dan een gsm-toestel! En bij een gloeilamp is niemand bang om kanker te krijgen.

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet