Onderhandelen over je loon: extra legale voordelen of een hoger brutoloon?

donderdag 24 juni 2021 - 16:07
Een gewenst loon onderhandelen is niet eenvoudig omdat je met veel parameters rekening moet houden.

Extralegale voordelen

Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: hoeveel zijn extralegale voordelen waard tegenover een brutoloon?  Een top 10 uit 2014 geeft je een overzicht van wat zo'n extralegale voordelen kunnen zijn.

Extra legale voordelen

Tel mee...

Laten we de proef op de som nemen en twee gelijkaardige vacatures vergelijken. De ene belooft een brutoloon van 2.500 euro met verschillende extralegale voordelen en de andere een brutoloon van 3.000 euro met ecocheques.

Waarde van de voordelen

De job met een brutoloon van 2.500 euro heeft maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, gsm en abonnement, laptop, internetaansluiting en ecocheques. Dat komt neer op een nettowaarde van 1.908 euro. De vacature met een brutoloon van 3.000 euro en ecocheques heeft een nettowaarde van 1.861 euro.

Wat met je pensioen?

Met bovenstaande rekensom lijkt de beslissing snel gemaakt, maar er zijn ook nog andere elementen waar je rekening mee moet houden. Zo worden je vakantiegeld, werkloosheidsuitkering en pensioen berekend op je brutoloon. Zodra je brutoloon onder een bepaalde grens komt, zal zich dat vertalen in een lagere werkloosheidsuitkering of ziekteverzekering.

Dus

Laten we terugkeren naar het voorbeeld van de twee vacatures: rekening houdend met alle factoren, geeft dit volgend resultaat:

Maar wat is nu beter?

Uiteindelijk kies je zelf wat je het belangrijkste vindt, maar onthoud dat je met extralegale voordelen zoals een gsm of auto natuurlijk geen brood koopt. Zorg vooral dat je brutoloon hoog genoeg is en kijk dan pas naar de extralegale voordelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!