Op dat uur stop je je zoon of dochter het best in bed

donderdag 9 september 2021 - 07:54
zitdazo.be
Genoeg slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar wat is genoeg?

Met deze handige tabel kom je zeker een stap vooruit:

13045608_10208250341751420_53533602_n

Bepaal de ideale bedtijd door te observeren hoeveel tijd er verstrijkt tussen het doven van de lichten en het werkelijk in slaap vallen. Op een normale dag duurt dat bij kleuters gemiddeld 5 minuten, bij kinderen op de lagere school ongeveer een half uur.

Wat als je een moeilijke slaper hebt?

Kies een vaste slaapplek

Een kind leert het verband tussen z'n bed en slapen. 

Leer je kind zelfstandig te zijn

 

Geef een kind de kans om tijdens de dag ook zelfstandig bezig te zijn. Als dat overdag niet gebeurt, wordt het ’s nachts ook heel moeilijk om alleen in bed te liggen.

Breng structuur in de dag

De meeste kinderen houden van routine. Een vaste opeenvolging van momenten helpt een dag voorspelbaar maken voor een kind, bijvoorbeeld opstaan, eten, wassen, spelen, slapen, eten, … Zorg voor een rustig einde van de dag.

Maak werk van een slaapritueel

Een ‘bedritueel’ geeft aan dat de dag voorbij is en kan bovendien een fijn moment zijn waarbij je tijd voor elkaar maakt. Maak er een gewoonte van om elke dag in dezelfde volgorde een aantal herkenbare stappen of handelingen uit te voeren.

Zo’n ritueel verschilt van gezin tot gezin, er bestaan geen vaste regels. Zo kan je bijvoorbeeld je kind eerst vragen zijn/haar tanden te poetsen en nadien samen nog even een tekening maken, (voor)lezen of een babbeltje doen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!