Tafeltje dek je zo

maandag 7 augustus 2017 - 16:54
Aha!
Je schoonouders komen dit weekend voor het eerst op bezoek? Of je wilt je baas imponeren tijdens een etentje? Dan komen deze goede tafelmanieren zeker van pas!

Voor je aan tafel gaat

tafeldekking

Afhankelijk van het soort etentje, dek je de tafel volgens deze richtlijnen.

Aan tafel

Leg je serviet steeds op je schoot. Leg 'm pas op tafel wanneer je klaar bent. Praat nooit met je mond vol. Ook niet wanneer je je hand voor je volle mond houdt.

Gebruik je bestek steeds van buiten naar binnen. Het buitenste bestek is dus voor je eerste gang, het binnenste voor je hoofdgerecht. Sommige gerechten mag je echt met je vingers eten. Denk maar aan: hapjes, chips, een maiskolf, brood, koekjes, fruit met een steeltje, frietjes, ...

Staat er soep op het menu? Kantel je bord van je weg om het laatste uit je bord of kommetje te krijgen. Wanneer je je bord naar je toe kantelt, zou je soep wel eens op je schoot kunnen eindigen.

Neem je even een pauze tijdens het eten? Leg je bestek dan gekruist op je bord. Ben je klaar met eten? Leg je bestek dan evenwijdig op je bord.

 Als je voor het dessert een vork en lepel krijgt, gebruik dan de vork om het stukje dessert op je lepel te duwen. Laat, wanneer er koffie geserveerd wordt, je lepeltje niet in je tas staan. Leg het neer op het onderbordje.

Tijd voor een toost. Ga niet als een bezetene de tafel rond om met iedereen te kunnen klinken. Klink enkel met de personen in je directe omgeving, en hef je glas naar de mensen die te ver zitten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!