Verhalen voorlezen als een pro

dinsdag 30 maart 2021 - 15:32
Met deze tips maak je van voorlezen het mooiste kwartiertje van de dag voor jou en je kind.

Kies verhalen die je zelf ook leuk vindt

Vertel verhalen waar je zelf om moet lachen. Kies personages die je aanspreken. Toon illustraties die je niet meer loslaten.

Herkenbaarheid doet veel

Elk kind, klein of groot, zoekt een aanknopingspunt in het verhaal, een parallel tussen het verhaal en zijn/haar eigen leven. Het maakt een boek meteen toegankelijker.

Kies een rustige plek

Neem je tijd, maak het rustig en nestel je op een knusse plek. Ver van gsm-gerinkel, onafgewerkte boodschappenlijstjes en pruttelende kookpotten, kan je je kind het best onderdompelen in een verhaal.

Maak er een gewoonte van

Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger alleen maar aan.

Maak contact tijdens het voorlezen

Voorlezen draait rond gedeeld plezier. Als kinderen het verhaal mee mogen maken, genieten ze er dubbel van. Neem dan ook de tijd om tijdens het voorlezen echt contact te maken met je kind. Kijk in zijn ogen, trek hem nog wat dichter op schoot, geef hem het gevoel dat je het boek speciaal voor hem voorleest.

Let op je intonatie

Je intonatie en spreekritme kan voor je kind een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur je taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!