Verloren maandag: maak zelf heerlijke worstenbroodjes en appelbollen

maandag 8 januari 2018 - 13:00
Op elke eerste maandag na Driekoningen vieren we verloren maandag. De traditie wil dat je dan heerlijke appelbollen en worstenbroden eet.
4262452273_c3e36bc421

Appelbollen

Dit heb je nodig

  • bladerdeeg
  • 4 appels
  • 30 g rozijnen
  • 2 el rum
  • 30 g walnoten (gehakt)
  • 30 g poedersuiker
  • boter
  • 1 eidooier
  • 2 el melk
  • kristalsuiker

Aan de slag

 

Verwarm de oven voor op 210°C. Laat de rozijnen even weken in wat rum. Schil tegelijkertijd de appelen en verwijder het klokhuis. Vul de appels met een mengsel van noten, poedersuiker, boter en de geweekte rozijnen. Rol de (vierkante) plakken bladerdeeg zachtjes uit. Zet in het midden van elk vel een gevulde appel.

appelbol

Haal de punten van het deeg naar boven. Maak je vingers nat en knijp de deegranden samen, zodat de appels goed ingepakt zitten. Bestrijk de appelbollen met een mengsel van eierdooier en melk. Ben je een echte zoetebek? Aarzel dan niet om wat kristalsuiker over de bollen te strooien. Zet de bollen 20 minuutjes in de oven, en klaar!

Worstenbroodjes

Dit heb je nodig

  • 400 g gemengd gehakt
  • 2 sneetjes wit brood
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1⁄2 dl melk

Aan de slag

mengen

Verwarm de oven voor op 180°C. Scheur de sneetjes brood in stukken en laat ze in de melk weken. Meng het geweekte brood tot een papje. Voeg er het gehakt, een eitje en wat kruiden naar keuze aan toe. Kneed alles samen tot een geheel.

snijden
Rol de vellen bladerdeeg een beetje uit. Snij het deeg in rechthoeken van zo’n 10 x 8 cm. Schep een flinke eetlepel gehaktmengsel in het midden van elk lapje deeg. Druk het aan tot een soort van worstje. Maak met een scherp mesje enkele ondiepe insnijdingen in elk broodjeBestrijk de toegevouwen worstenbroodjes met een mengsel van eierdooier en water.
4262452279_38b6c6fa782

Bak de broodjes zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven, smakelijk!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!