Vermoeide ogen voor het scherm vermijd je zo

donderdag 13 juli 2017 - 14:30
Time.com
Iedereen die een paar uur per dag voor een scherm zit, krijgt al eens last van prikkende, droge, vermoeide ogen of hoofdpijn.

Zijn je ogen oké?

webmd_rf_photo_of_computer_glasses

Heb je al een afwijking zoals verziendheid of astigmatisme, dan moet die echt goed gecorrigeerd worden door een bril of lenzen. Anders worden je ogen veel sneller moe.

Zelfs voor een heel lichte afwijking die niet meteen een bril of lenzen vergt voor je dagelijks leven, kan een speciale computerbril een optie zijn. Die is beter afgestemd op de afstand tot je scherm, zowat precies tussen ver- en bijziend in.

Pas je verlichting aan

8689658329_87fd55ff10

Zorg ervoor dat alle lichtbronnen rondom je op elkaar zijn afgestemd en niet te helder zijn. De zon in je rug is sowieso nooit een goed idee, een helle TL-verlichting boven je hoofd eigenlijk evenmin. Ideaal is een sfeerlamp naast je bureau die de ruimte indirect verlicht.

Pas de schermverlichting aan van je computerscherm

man in bed with tablet

Werk je vaak 's avonds? Hou er dan rekening mee dat je pc-scherm een veel helderder, 'blauwer' licht uitstraalt dan de halogeen- of spaarlamp naast of boven je. Laptops kan je vaak instellen om hun schermverlichting aan te passen aan de omgeving, maar dat slaat dan nog enkel op de helderheid, niet de 'warmte'. Een app als f.lux (voor Windows, OSX én iOS) laat de kleurtemperatuur van je scherm veranderen afhankelijk van het tijdstip.

Wegkijken, niet alleen voor gevoelige kijkers.

100533131-woman-working-on-beach-mobile-gettyp.530x298

Lang naar je scherm kijken zorgt ervoor dat je ogen relatief stil blijven staan en doordat je ook minder knippert, drogen ze makkelijk uit. Het is dus nodig om regelmatig wat te 'stretchen' door weg te kijken. Kijk ruwweg om de 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets wat een meter of vijf van je af is. Ook daar bestaan apps voor, overigens. Met de Tomato Timer las je om de 25-minuten een pauze in.

Zit je goed?

Schermafbeelding 2015-10-09 om 16.26.12

Veel mensen zitten te dicht bij het beeldscherm of hebben een houding die je sowieso al hoofdpijn bezorgt. De afstand tussen je ogen en je scherm is ideaal tussen de 50 en de 70 cm. Vermijd spiegeling in het beeldscherm: zorg dat het daglicht of een andere lichtbron niet direct op het scherm valt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!