Voornaam kiezen? Kinderspel!

woensdag 13 september 2017 - 14:35
Een mini-jij op komst? Proficiat! Maar... staat zijn of haar naam al vast? Lees zeker even deze tips!

Denk er lang genoeg over na

10942-pregnant-asian-woman-cms.800w.tn

Begin zeker op tijd na te denken over een naam. Stel dat je baby wat vroeger komt dan verwacht!

Overhaast beslissen is geen goed idee, een naam moet uiteindelijk een heel leven meegaan. Stel eerst een paar 'voorwaarden' vast. Een korte of een lange naam, klassiek of eerder alternatief, de betekenis ,... Zo maak je de zoektocht nét iets gemakkelijker. Maar wees natuurlijk ook niet bang om af en toe af te wijken van die voorwaarden.

Klinkt het goed?

Pregnancy-Announcement-Addition-Signs-600x306

Spreek de voor- en achternaam regelmatig samen hardop uit. Luister naar de klank en het ritme.

Als de voornaam eindigt met dezelfde klank als waarmee de achternaam begint, kan dat soms vreemd klinken. En een lange achternaam combineer je vaak gemakkelijker met een korte voornaam en omgekeerd.

Mensen met een veel voorkomende achternaam kiezen misschien liever voor een speciale voornaam om verwarring te vermijden. Denk ook even aan de initialen. Niemand heet graag afgekort W.C. of T.V..

Denk na over de schrijfwijze

black_pregnant_woman_gets_ultrasound

Je draagt je naam heel je leven. Een verkleinde naam kan misschien lief zijn voor een jong kind, maar denk eraan dat je zoon/dochter ooit ook volwassen zal zijn.

Het kan ook vervelend zijn om heel je leven de schrijfwijze of uitspraak van je naam te moeten corrigeren. Let dus op met bekendere namen in een ongewone spelling of minder bekende namen met een moeilijke uitspraak of schrijfwijze.

Hoe zal de naam in de praktijk gebruikt worden? Kan je 'm gemakkelijk afkorten? Zal hij vaak verkeerd uitgesproken worden? Kan je er gemakkelijk spotrijmpjes mee maken? Wil je een unieke naam die niet veel voorkomt? Gebruik dan zeker even deze website van Kind en Gezin om te checken hoe vaak die bepaalde naam voorkomt.

Vraag raad

polj4adpss1muto

Betrek, buiten je partner, niet te veel personen bij het kiezen van een naam. Al kan het geen slecht idee zijn om je keuze voor te leggen aan een vriend of familielid. Zij merken misschien twijfelachtige initialen of een ongewenste connotatie op die jullie ontgaan is.

Daar bestaat een app voor!

Installeer zeker de app Babyname (Android, iOS). Jij en je partner krijgen beide babynamen te zien. Swipe je naar links, dan vind je de naam maar niks. Swipe je naar rechts, dan vind je 't een leuke naam. Swipen jullie beide een naam naar rechts? Dan komt die in een handig lijstje te staan!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!