Vraag & antwoord: Mijn hond is bang in de auto

vrijdag 30 september 2016 - 14:22
Aha!-bezoekster Cecile stuurde ons via de Aha!-Facebookgroep de volgende vraag:
Mijn Golden Retriever gaat elke dag met mij mee in de auto. Maar dat is altijd met het nodige trekken, bijten en grommen. Weet iemand raad?
Belangrijk: neem je tijd! Deze 'therapie' verloopt anders van hond tot hond.
Puppy-with-toy
Waarschijnlijk is je hond angstig omdat ie je auto associeert met iets onprettigs. Bijvoorbeeld een verhuis of vervelend onderzoek bij de dierenarts. Het is dus belangrijk dat je je hond leert dat je auto een leuke plek kan zijn! Doe dat door iets te gebruiken waar je hond dol op is. Dat kan een speeltje zijn, een dekentje, maar ook zijn/haar favoriete brokjes!

Fase 1

b5c57b0fad335b4ecdd91eee321a15ca
Parkeer je auto op een rustige plek, bijvoorbeeld je tuin of oprit. Zet alle deuren en de koffer wijd open. Zo heeft je hond zeker niet het gevoel dat ie opgesloten zit. Plaats het speeltje of snoepje in de auto en moedig je hond aan om het te nemen. Ga eventueel zelf in de wagen zitten. Als jij er ontspannen en vrolijk uitziet, zal je hond sneller geneigd zijn om bij je te komen zitten. Gaat het niet al te vlot? Geen paniek. Wat je ook doet, draag je hond niet tot in de auto. Hij/zij moet leren om uit zichzelf in te stappen. Al legt je hond enkel zijn hoofd of voorste poten in de auto, beloon 'm uitgebreid. Herhaal deze stappen totdat je hond zonder al te veel problemen in en uit je auto stapt.
1biy2y
Tip: heb je een hoge wagen? Voorzie dan in het begin een klein opstapje om het je hond in het begin te vergemakkelijken.

Fase 2

Zit je hond in de wagen? Ga dan zelf achter het stuur zitten, maar zonder de auto te starten. Beloon vanaf nu de hond enkel wanneer hij al in de auto zit, leg de beloning niet meer zomaar te grabbel. Hij/zij mag de beloning dus niet op voorhand zien, enkel nadat ie in de auto zit.
23686_pets_vertical_store_dogs_9._CB313462981_
Stap daarna opnieuw samen met je hond uit en beloon 'm. Bouw langzaamaan de tijd tussen het in- en uitstappen op. Je doet dit nog altijd zonder de auto te starten! Wanneer je hond probleemloos enkele minuten in de auto kan blijven zitten, is hij/zij klaar voor de volgende stap.

Fase 3

doggies ready to go
Laat de hond instappen, ga achter het stuur zitten en start de auto. Hierna volgt de beloning. Stop de motor na een paar minuten en stap samen met je hond uit. Geef 'm een beloning. Als dat zonder problemen lukt, kan je stilaan enkele meters rijden met je hond in de auto. Bouw ook dit geleidelijk aan op tot je hond zonder problemen met jou meerijdt!
happy-dog-running-by-500px
Tip: neem je hond mee naar een leuke plek tijdens zijn eerste echte autoritten. Bijvoorbeeld naar het bos, het hondenkapsalon, ... Zo leert hij/zij dat een tripje met de auto niet altijd naar een vervelende bestemming leidt! En nogmaals: neem je tijd. De eerste keer dat jij op een fiets stapte, was je ongetwijfeld ook een beetje bang.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!