Waar komt het "vetlaagje" van je appel vandaan?

woensdag 9 augustus 2017 - 14:57
Je kent het wel: je haalt een heerlijk stel appels op in de supermarkt, wilt er thuis eentje opeten, maar... hij voelt een beetje vettig aan.

Heel wat mensen zijn bang dat dit 'vettig' laagje afkomstig is van een overmatig gebruik van pesticiden. Producenten zouden hiermee hun appels besproeien om ze te beschermen tegen uitdroging en ze ook meer te doen blinken. Maar niets is minder waar! Het 'vettig' worden van de schil is perfect natuurlijk!

De meeste groenten en fruit zijn bedekt met een soort niet-wateroplosbare natuurlijk waslaag Die beschermt hen tegen regen, wind, bacteriƫn, schimmels, ... Diezelfde waslaag zorgt er ook voor dat appels, eens ze geplukt zijn, niet ineens hun vocht, gewicht, structuur of kleur verliezen.

De dikte van de waslaag is afhankelijk van de soort appel en hoe rijp het fruit geplukt wordt. De Jonagoldappel heeft bijvoorbeeld in het begin geen dikke waslaag, maar deze neemt wel toe naarmate hij rijpt. Daardoor is hij geschikt om voor langere periodes te bewaren.

Vooral warmte doet de waslaag op een geplukte appel toenemen. Daarom worden ze best thuis, net zoals in de winkel, gekoeld bewaard. Water helpt niet om dit 'vettig' laagje van je appel te krijgen. Je wrijft 'm best proper met een droge doek.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!