Waarom smaakt koriander naar zeep?

maandag 24 februari 2020 - 13:41
gezondheid en wetenschap
Koriander: je vindt het heerlijk of walgelijk. De reden waarom veel mensen het groene kruid niet lekker vinden, is omdat het naar zeep zou smaken. Wetenschappers hebben nu een verklaring gevonden die een nieuw licht werpt op de korianderdiscussie.

Genen

De voor- of afkeur voor koriander heeft alles te maken met onze genen. Uit onderzoek blijkt dat de haters allemaal hetzelfde gen delen. Dat gen zorgt ervoor dat we chemicaliën kunnen ruiken die ook in zeep voorkomen. Bezitters van dat gen vinden dat koriander naar zeep smaakt; wie het gen niet heeft, proeft geen vreemde smaak!

Moleculen

Toen scheikundigen koriander ontleedden, werd het antwoord nog duidelijker. Er blijken namelijk zes verschillende vetmoleculen in het groene plantje te zitten. En heel toevallig vind je dezelfde zes moleculen terug in zeepproducten. De associatie komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!