Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wat als je ongewenste beelden van jezelf op het internet ziet?

Technologie & Wetenschap

Aha!

vr 11 sep. - 7:00

Het kan iedereen overkomen: iemand heeft een gênante of intieme foto van jou online gezet of doorgestuurd zonder je toestemming, maar je wou de beelden privé houden. Ook zanger Stan Van Samang en radiopresentator Peter Van de Veire zijn het slachtoffer geworden van iemand die naaktbeelden van hen lekte. Wat kan je doen als zo iets jou overkomt?
© Foto: Pexels

Rapporteer de foto

Op Facebook, Instagram en Twitter kan je bij eender welke foto of bericht 'rapporteren' aanklikken en aangeven waarom je wil dat de foto verwijderd wordt. Je kan ook aan je beste vriendinnen of vrienden vragen om hetzelfde te doen, maar enkel als je het niet erg vindt dat zij de foto dan ook zien natuurlijk.
 
Op andere websites kan je de eigenaar van de website contacteren en vragen om de foto offline te halen.

Vraag om de foto te verwijderen

Het heeft natuurlijk niet veel nut dat je de foto rapporteert als hij een uurtje later weer opduikt. Vraag je dus af wie je foto verspreid heeft. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een vriend, vriendin of familielid. Vraag hen dan ook meteen om de foto te verwijderen.
 

Probeer onderling op te lossen

Probeer het eerst onderling op te lossen. Misschien onderschatte de dader de gevolgen van zijn acties. Daarnaast kan een rechtzaak jaren duren en word jij er dan constant aan herinnerd.

Meld het aan offline instanties

Krijg je de foto echt niet verwijderd? Meld het dan bij de politie. Je kan een klacht indienen. Wie de beelden publiceert, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. Ook wie de beelden doorstuurt, is strafbaar.

Sinds 2016 is het verspreiden van seksueel expliciete beelden zonder toestemming van de betrokkene strafbaar: er staan straffen op tot vijf jaar cel. Wie de beelden verspreidt met kwaad opzet, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, of uit winstbejag, bijvoorbeeld om meer mensen naar een website te lokken, riskeert zelfs geldboetes tot 80.000 euro.  

Minderjarigen kunnen altijd terecht op Clicksafe, een onderdeel van Child Focus. Je kan met hen chatten of bellen en samen gaan jullie op zoek naar een oplossing.

Maak screenshots

Hoe pijnlijk de confrontatie ook is: sla al het bewijsmateriaal op. Maak screenshots van alle websites waar je foto op voorkomt. Zo kan de politie meteen actie ondernemen tegen de verspreiders. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet