Wat te doen bij donder en bliksem?

donderdag 24 mei 2018 - 14:42
Onweer op komst? Geen reden tot paniek! Bliksemschade zit in elke woningverzekering, maar gebruik deze tips om onheil te voorkomen!

Binnen

  • Alles wat je huis binnenkomt en elektrische stroom geleidt, kan een risico vormen. Je trekt dus best alle stekkers uit, alsook kabels van je telefoon en distributie. De bliksem kan in het slechtste geval via die kabels je huis binnenkomen en brand veroorzaken in bijvoorbeeld je computer, telefoon of microgolf. Toch een dringend telefoontje? Gebruik dan je GSM in plaats van je vaste lijn.

  • Maak geen contact (direct of indirect) met metalen voorwerpen. Een blikseminslag kan zo overslaan. Vermijd ook je schouw en neem geen bad of douche tijdens het onweer.

  • Heb je een hoog huis? Overweeg dan om te investeren in een bliksemafleider. Bliksem slaat steeds in op het hoogste punt in de omgeving.

Een gewone dag in het verkeer is veel dodelijker dan een onweersdag. 

Frank Deboosere

Buiten 

Begeef je je naar buiten tijdens een onweer? Denk dan aan deze tips!

  • Een auto blijft de beste bescherming buitenshuis. Deze vormt een zogenaamde Kooi van Faraday en leidt bliksem af naar de grond zonder jou te raken.
  • Geen auto in de buurt? Schuil dan vooral niet onder een boom of op een heuvel (hoogste punt!). Je maakt je best zo klein mogelijk door te hurken en je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten.

1, 2, 3,....

  • Wil je weten hoe dichtbij of veraf het onweer is? Tel het aantal seconden tussen het zien van de bliksemschicht en het geluid van de donderslag. Deel het aantal seconden door 3, en je bekomt ongeveer het aantal kilometers tussen jou en het onweer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!