Weg met bladluizen

donderdag 9 september 2021 - 14:40
Bladluizen putten je planten letterlijk uit. Ze kunnen ervoor zorgen dat je planten stoppen met groeien of ze besmetten met ziekten.

Houd je planten gezond

Bladluizen worden vooral aangetrokken door jonge plantjes die niet willen groeien, door overbemeste planten en door planten met een kalium- of watertekort. 

Trek natuurlijke vijanden aan

Heel veel vogels voeren hun jongen bladluisjes. Maak je tuin dus vogelvriendelijk. Ook lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers en wespen lusten allemaal wel bladluizen. Om de natuurlijke vijanden van bladluizen aan te trekken, kan je een paar luizen doodknijpen op de bladeren van je plant. Die verspreiden een geur waar belagers sneller op afkomen.

Zet kruiden met een geurtje

Plant sterk geurende kruiden tussen je planten in de tuin, zoals citroenkruid, pijpajuin, salie, bieslook ... Zij verjagen de bladluizen.

Moet je toch ingrijpen?

Water en lucht

Besproei de plant met een krachtige waterstraal of blaas de beestjes weg met een compressor. Let wel op dat je de plant niet beschadigt!

Plantenaftreksels

Dompel brandnetels, tabak, rabarber, uien, knoflook of aardappelschillen een halfuur onder in een emmer water. Giet het water bij de planten die bezoek hebben van de bladluizen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!