Whiskey voor beginners

donderdag 5 mei 2022 - 07:06
Ben je de gin tonic wat beu? Probeer eens iets anders! Al aan whiskey gedacht?

Whiskey of whisky?

Dit is gewoon een kwestie van afkomst. Staat er op de fles 'whisky', dan komt hij uit Schotland, Japan of Canada. Staat er 'whiskey', dan is hij afkomstig uit Ierland of Amerika.

En bourbon dan?

Whiskey wordt van gegiste granen gemaakt. De basis van Bourbon bestaat uit rogge en maïs. Bourbon moet ook steeds in Amerika gebrouwen zijn, mag niet gemengd worden met extra smaak- en kleurstoffen en moet altijd rijpen in nieuwe vaten. Bourbon is vaak zachter van smaak, en dus ideaal voor nieuwelingen.

Leeftijd

whisky_barrels-1920x12001

Een oude whiskey klinkt misschien chique, maar betekent niet persé dat hij van een betere kwaliteit is. In koudere landen kan whiskey langer rijpen, terwijl in warme landen het rijpingsproces versneld wordt door de hoge temperatuur. Maar alle Ierse, Japanse, Canadese en Schotse whiskey's moeten minstens 3 jaar rijpen in eiken vaten.

Single malt of blended?

Een single malt wordt gemaakt met de whisky van één enkele distilleerderij uit Schotland. Hiervoor mag alleen gemoute gerst gebruikt worden. Ze mogen wel afkomstig zijn uit verschillende vaten, zolang ze maar van dezelfde distilleerderij komen. Blended whiskey bestaat dus uit een mix van verschillende whiskey's, eventueel vermengd met neutrale alcoholische dranken en/of kleur- en smaakstoffen. Zo'n toevoegingen zijn verboden in Schotland. Maar dat betekent niet dat een blended whiskey van slechtere kwaliteit is!

Small batch of single barrel?

Small batch ('kleine hoeveelheid') is een term die je straal mag negeren. Er bestaat geen enkele regel die vastlegt hoe klein zo'n 'kleine hoeveelheid' is, waardoor feitelijk iedereen deze term kan of mag gebruiken. Single barrel daarentegen is wel iets om op te letten. Dit betekent dat de whiskey in één vat gemaakt werd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!