Wil je graag zuiniger rijden? Bespaar met deze tips!

vrijdag 7 januari 2022 - 16:50
Zuiniger rijden is niet enkel ecologisch verantwoord, ook je portefeuille zal je dankbaar zijn. Deze tips helpen je te besparen op je brandstofverbruik.

1. Warm je motor op

Ook al is rustig rijden altijd aangeraden, in de eerste 15 minuten is het pas echt noodzakelijk. Een koude motor verbruikt tot tweemaal meer dan een opgewarmde motor, rij daarom het eerste kwartier van je rit erg rustig.

2. Rij met de juiste bandenspanning

Een te hoge of te lage bandenspanning is niet enkel gevaarlijk, het verhoogt je verbruik met 10%.

3. Trek niet te snel op

Het zal je wellicht niet verbazen dat sportief rijden nefast is voor je verbruik. Trek langzaam op en vermijd bruusk remmen.

4. Hou een constante snelheid aan

Deze tip ligt in de lijn van de vorige. Probeer ook in de file dezelfde snelheid aan te houden: door voortdurend het gaatje voor jou te dichten, zal je onnodig veel moeten remmen en optrekken waardoor je verbruik de hoogte in schiet.

5. Rij in een zo hoog mogelijke versnelling

Hoe lager het toerental, hoe lager het verbruik. Schakel daarom met een benzinewagen al bij 2500 toeren op.

6. Schakel je motor uit als je stilstaat

Het zal je misschien verbazen, maar je zet je motor best uit wanneer je voor een spoorwegovergang of ophaalbrug staat. Door je auto te laten draaien verbruik je  meer dan wat nodig is om je motor opnieuw op te starten.

7. Rem op de motor

Als je de koppeling indrukt zal je auto nog steeds om brandstof vragen, terwijl je met op je motor te remmen niets verbruikt.

8. Controleer je oliepeil

Te weinig olie verhoogt de weerstand en zal je auto meer doen verbruiken.

9. Rij achter grote voertuigen

Grote voertuigen als vrachtwagens houden je uit de wind en zuigen je auto een beetje naar zich toe. Je zal dus een pak minder moeten verbruiken wanneer je (zij het op een veilige afstand) achter hen aan rijdt.

10. Zet je airco en verwarming af

Probeer je airco en verwarming zoveel mogelijk achterwege te laten. Een airco op volle toeren verbruikt al snel 10% extra brandstof.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!