Zo beperk je de pijn bij een relatiebreuk

woensdag 29 juni 2016 - 17:09
Een punt achter een relatie zetten is nooit gemakkelijk. Maar zo kom je er misschien met iets minder kleerscheuren vanaf.

Wacht niet

Er is geen enkel 'goed moment' om een relatie te beëindigen. Het zal altijd ongelegen komen, net voor een verjaardag, vakantie, feestdag, ... Je hebt ook geen toelating of 'goede reden' nodig om iemand te verlaten. Eens je beslist hebt om er een punt achter te zetten, kan je beter even doorbijten.

Privé & persoonlijk

couple-holding-hands-table-900px
Je wederhelft verdient het om het slechte nieuws rechtstreeks van jou te horen. Vertel het zeker niet via de telefoon, een berichtje of mail. Doe dit enkel wanneer het echt niet anders kan: omdat jullie een langeafstandrelatie hebben, omdat hij/zij jou in een gevaarlijke situatie kan brengen of jou probeert te manipuleren om toch bij hem/haar te blijven. Houd deze moeilijke conversatie ook nooit in het openbaar. Zo kan je (ex-)partner het gevoel krijgen dat je hem/haar voor schut wilt zetten. Lucht je hart na de breuk ook zeker niet online. Doe dit ook privé tegen een goede vriend of familielid, niet tegen je hele vriendenlijst op Facebook.

Wees duidelijk & eerlijk

breakup
Draai niet rond de pot. Vermijd verwarring door duidelijk te zeggen dat dit het einde is van jullie relatie. Is er een andere persoon in het spel? Wees hier dan ook eerlijk over. Het rechtstreeks van jou horen is minder pijnlijk dan het nieuws via via te vernemen.

Schuld

Sad-street-couple-alone-cuddle-worship
Geef je (ex-)partner niet de schuld van jullie breuk.Hij/zij heeft misschien wel negatieve eigenschappen en/of fouten begaan in jullie relatie, maar houd dit voor jezelf. Jij hebt beslist om uit mekaar te gaan, leg de schuld dan niet bij iemand anders. Maak je punt duidelijk door vooral in de ik-vorm te vertellen. "Ik voel me niet meer goed in deze relatie, onze relatie werkt niet meer voor mij, ...".

Luister

sda-620x349
Gun hem/haar tijd om zijn/haar mening te delen over jullie breuk. Doe dit uit respect. Een relatie beëindigen is voor niemand gemakkelijk.

Kalmte

love (40)
Jij mag dit hele proces dan wel zo aangenaam mogelijk willen laten verlopen, jouw wederhelft denkt daar misschien anders over. Accepteer dat hij/zij misschien gemene dingen zegt of begint te vloeken. Laat hem/haar zijn/haar kant van het verhaal doen, ook al ben je het er niet mee eens. Probeer te focussen op de échte boodschap, niet de manier waarop hij/zij het jou zegt. Eén belangrijke uitzondering: geweld mag je nooit accepteren. Hoewel de situatie niet gemakkelijk is, is geweld nooit te tolereren. Vertrek meteen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!