Zo ga je de vieze geur van je hond tegen

vrijdag 12 juni 2020 - 18:19
Aha!
De geur van een natte hond is niet echt aangenaam. Zeker niet wanneer je trouwe viervoeter zich tijdens een wandeling flink in aarde, mest of andere viezigheid heeft gerold. Toch wil je hem snel graag weer knuffelen! Dit is de oplossing.

Vieze geur?

Een vieze geur die sterker wordt als het dier nat is of het warm heeft, is niks om je zorgen over te maken. Alles heeft te maken met bacteriën die vrijkomen en ook het type vacht van de hond. Als je huisdier echt een abnormale geur verspreidt, dan is er wellicht iets anders aan de hand (bv. vachtproblemen of een huidontsteking). Hiervoor raadpleeg je het best een dierenarts.
 

Wassen?

Een hond heeft een zelfreinigende vacht, dus eigenlijk hoef je hem niet heel vaak (lees: één tot drie keer per jaar) te wassen. Maar sommige situaties vragen nu eenmaal om een bad. Honden met een normale huid hebben geen behoefte aan shampoo. In veel shampoos zitten uitdrogende bestanddelen die de beschermende vetlaag van de huid aantasten. Was je hond daarom met zuiver water of een milde hondenshampoo. Gebruik nooit een mensenshampoo of babyshampoo om je hond te wassen!

Vreselijke adem 

Als honden slecht ruiken, dan is er toch iets aan de hand. Als de geur uit de mond komt dan kan het zijn dat de honden rotte tanden hebben. Dat kun je vermijden door de hond af en toe eens een beentje of harde brokken te geven waardoor die tandsteen verdwijnt. Een adem kan natuurlijk ook stinken door aandoeningen als diabetes of nierproblemen. Dan is het aangeraden om met je hond naar de dierenarts te gaan. 

Stinkende oren 

Er zijn nog oorzaken waardoor een hond kan stinken. Als de oren van een hond vuil zijn, als er teveel water in komt of als er teveel haren in zitten, dan stinken die oren uren in de wind. Het is een heel specifieke geur. Misschien moet je eens kijken of er niet veel vuil in zit? Soms is het voldoende om ze eens proper te maken. Het kan natuurlijk ook een oorontsteking zijn. 

Een knipje

Een teefje kan ook een geur verspreiden als ze loops is. Deze geur zorgt ervoor dat anderen haar willen bespringen. Maar waarom laat je toe dat ze loops wordt? Het is naast een sterke geur, ook nog eens een hele kliederboel met zo’n periodiek broekje en een hondenmaandverband. Als je nog maar de hoek om bent, ligt dat maandverband er al uit. Als je echt niet van plan bent om met je teefje te gaan fokken, waarom maak je dan geen afspraak met de dierenarts om je hondje een knip te geven? Dat is in alle gevallen een goede ingreep.

Hondenrassen

Het is niet zo dat sommige hondenrassen meer of minder stinken. Je moet dan zoeken naar een onderliggend probleem. Enkel de hondenrassen met te veel vel (een mopshond bv.) kunnen wel een extra geur meegeven. Dat komt dan door de bacteriën die in de huidplooien gisten.

Sommige honden produceren ook extra geur als ze ergens niet blij om zijn of stress hebben. Dat kan bv. zijn als ze op hondenhotel gaan of niet goed met elkaar overweg kunnen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!