Zo gebruik je Spotify

woensdag 8 september 2021 - 06:38
Aha!
Spotify is een handige tool om (gratis of betalend) naar muziek te luisteren. Klinkt dit allemaal wat vreemd in je oren? Wij helpen je op weg!

Spoti-wat?

  • Op Spotify kan je muziek streamen, wat eigenlijk gewoon afspelen betekent. Net als filmpjes op YouTube. Maar je kan ook nummers downloaden, zodat je ze ook zonder mobiele gegevens of WiFi kan beluisteren.
  • Spotify werkt op zowel je computer, tablet als smartphone.
  • Je kan Spotify gratis gebruiken, maar je kan je ook betalend abonneren op Spotify Premium.

Muziek vinden

Gericht zoeken

Via de zoekbalk aan de linkerkant vind je makkelijk je favoriete muziek terug. Je kan zoeken op artiest, album, nummer, jaartal,...  Wil je meer soortgelijke muziek zoals die van je favoriete band of artiest beluisteren? Neem dan zeker rechts een kijkje bij 'Vergelijkbare artiesten'.

Laat je inspireren

Heb je liever kant-en-klare afspeellijsten? Klik dan links op 'Bladeren'. Je vindt er niet enkel hitlijsten en nieuwe releases, je kan er ook nieuwe muziek ontdekken. Spotify maakt dan afspeellijsten aan die aansluiten bij jouw muziekvoorkeuren. Onder 'Genres en stemmingen' vind je dan weer muzieklijsten die passen bij jouw gemoedstoestand of activiteit.

Afspeellijsten

Volgen

Afspeellijsten zijn enorm belangrijk op Spotify. Je kan lijsten van je vrienden, artiesten of radiozenders volgen en ze zo bewaren voor later. Je vindt de opgeslagen afspeellijsten terug onder 'Jouw muziek'

Maken

Het leuke aan Spotify is natuurlijk dat je zelf afspeellijsten kan aanmaken, net zoals de compilatie-cd'tjes van vroeger (maar dan makkelijker). Een nieuwe afspeellijst maken kan onder 'Jouw muziek'. De lijst vullen doe je door rechts op een nummer te klikken en vervolgens op 'Toevoegen aan...' te kiezen.

Elke week een afspeellijst gebaseerd op jouw smaak

Elke maandag krijg je een nieuwe afspeellijst aangeboden van Spotify onder de knop "Discover Weekly." Je krijgt 30 nummers gebaseerd op de muziek die je de week vooraf hebt geluisterd. Een leuke manier om muzikale ontdekkingen te doen!  

Vrienden

Spotify is ook een sociaal medium. Door je vrienden te volgen kan jij zien welke muziek zij beluisteren. Wie weet is een van jouw vrienden grote fan van een artiest die ook jij geweldig vindt?

Verschil tussen gratis en Premium

Je kan Spotify helemaal gratis gebruiken, maar dan zijn niet alle functies beschikbaar én moet je (heel wat) reclame ondergaan. Om die euvels op te lossen kan je je abonneren op Spotify Premium. Zo krijg je (zonder reclame) toegang tot alle functies. Die functies zijn:

Offline luisteren

Als je de gratis versie gebruikt, zal je steeds een internetverbinding moeten hebben om naar liedjes te gebruiken. Erg onhandig wanneer je op vakantie bent of in de trein zit. Met Premium kan je wel je nummers offline opslaan.

Hogere geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de gratis versie is aan de lage kant (160 kb/s). Als je een Premium-account neemt, krijg je liedjes van hogere kwaliteit (320 kb/s). Een verschil dat niet enkel audiofielen opmerken.

Shuffelen

In de app kan je, als je de gratis versie gebruikt bent, enkel maar een aantal nummers in willekeurige volgorde afspelen. Met de Premium-versie kan je wel alles zelf kiezen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!