Zo help je je naasten in hun verwerkingsproces

dinsdag 11 januari 2022 - 10:30
knuffel
Met deze tips kan je je naasten bijstaan om het verlies van een dierbare of een ingrijpende gebeurtenis te verwerken.

Elke reactie is oké

Iedereen reageert anders op ingrijpende gebeurtenissen. Heb dus begrip voor elkaars reactie, ook al is die verschillend van de jouwe. Ook zwijgen is dus oké. Maak je ook niet meteen zorgen dat jouw reactie een verkeerde is of kan wijzen op het ontstaan van psychologische problemen. In de eerste fase is iedereen nog aan het verwerken.

Laat mensen niet zomaar hun verhaal doen

Mensen die rechtstreeks betrokken waren zullen de nood voelen om hun verhaal te vertellen. Toch moet je opletten dat ze niet zomaar hun verhaal doen, de kans op verdere trauma's is immers groot. Ze zullen vertellen hoe verschrikkelijk de gebeurtenissen waren en hoe machteloos ze zich voelden. Leg de nadruk in het gesprek op de dingen die ze gedaan hebben om de situatie te overleven en prijs hen daarvoor. Zo kan je bijvoorbeeld vragen waar ze dekking hebben gezocht (en hen vertellen hoe slim dat was), of ze de richtlijnen van de ordediensten hebben gevolgd (en hoe goed ze dat gedaan hebben), enz.

Laat ze zich geborgen en veilig voelen

Vraag wat je voor hen kan betekenen en benadruk wat ze zelf kunnen doen. Een warme douche nemen, een kop koffie, een deken, een knuffel, ... Zorg ervoor dat de persoon het gevoel heeft nooit alleen te zijn, wees nabij.

Niet rechtstreeks betrokken?

In zekere zin zijn we allemaal betrokken. Volgende zaken zijn dan ook belangrijk:

  • Vertrek van wat de persoon of het kind al weet of gezien heeft. Bevraag dit. Geef zelf geen extra informatie die de persoon of het kind banger kan maken.
  • Stem je communicatie af op het ontwikkelingsniveau. Dat is niet enkel belangrijk voor onze kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld onze ouderen.
  • Probeer een helder en duidelijk kader te schetsen. Minimaliseer niets en antwoord eerlijk op vragen, maar probeer wel voor veiligheid te zorgen. Aangepaste kinderjournaals zoals Karrewiet kunnen hiervoor nuttig zijn.

Hoe je met je kind over ingrijpende gebeurtenissen moet praten lees je hier: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!