Zo hou je het brandveilig tijdens de kerstperiode

dinsdag 24 november 2020 - 22:11
Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode zijn er opvallend meer woningbranden dan tijdens de rest van het jaar. Met deze eenvoudige tips kan je heel wat branden voorkomen.

Oh dennenboom, oh dennenboom...

Wie Kerstmis zegt, denkt onmiddellijk aan een kerstboom. Niets is immers zo gezellig als samen rond de boom te zitten, terwijl de pakjes al liggen te blinken tot het grote moment is aangebroken. Met deze raad hou je het veilig. 

 • Een kunstkerstboom is minder brandbaar en is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Ga je toch voor een echte boom, zet deze niet in de loop- of vluchtroute. Zo vermijd je dat je bij brand ingesloten raakt.
   
 • Zorg ervoor dat de kerstboom stevig staat en zet hem niet te dicht bij de gordijnen of andere brandbare materialen.
   
 • Een echte kerstboom is minder brandbaar als hij vocht kan vasthouden. Plaats hem daarom in een houder waarin de basis van de afgeknotte stam minstens 5 centimeter onder water kan staan en vul het reservoir dagelijks bij. 
   
 • Heb je een kerstboom met kluit, hou hem vochtig. In een verwarmde kamer kan een kerstspar een drietal weken vocht vasthouden. Daarna droogt hij uit en kan alsnog gevaarlijk brandbaar worden.
   

Sfeervol die kaarsen, maar...

Niets zo gezellig als een huis vol met kaarsen, maar... Wie kaars zegt, denkt vuur en dus gevaar voor brand. Opletten is echt wel de boodschap!

 • Gebruik nooit echte kaarsen in of nabij de kerstboom: één enkel moment van onoplettendheid kan de boom in lichterlaaie zetten.
   
 • Zet kaarsen niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare materialen en zorg altijd voor een stevige vlakke ondergrond of een geschikte houder. Vermijd houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal als kaarshouders.
   
 • Zorg ervoor dat de kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijven en laat kinderen nooit alleen in de nabijheid van brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten.
   
 • De kaarsen in kerststukjes steek je beter niet aan. Doe je het toch, hou het kerststukje in de gaten en laat de kaarsen niet te ver opbranden.
   
 • De aangeraden afstand tussen een brandende kaars en mogelijk brandbare materialen is 50 centimeter.

Veilige kerstverlichting: hier brandt de lamp!

Als het op kerstverlichting aankomt, zijn er verschillende mogelijkheden. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat ongeveer 30 % van de in ons land verkochte kerstverlichting onveilig is! De meeste ongevallen met kerstverlichting gebeuren door onjuist gebruik of door slecht materiaal en ondeugdelijke constructies. Tracht daarom brand door kerstverlichting in de eerste plaats te vermijden met deze tips.

Let bij aankoop of bepaalde informatie op het product ontbreekt.

Een product waar geen geen merkaanduiding, geen CE-markering, geen technische informatie en waarschuwingsinformatie in het Nederlands te vinden is, is verdacht.

 • Controleer altijd je kerstverlichting voor je ze aansluit. Ga na of er geen delen van de bekabeling bloot liggen en of alle lampjes goed vastgeschroefd zijn. Test de verlichting voor je ze ophangt en vervang kapotte lampjes onmiddellijk. Defecte lampjes kunnen in sommige gevallen voor oververhitting en/of kortsluiting zorgen.
   
 • Kies voor LED-kerstverlichting. Die wordt minder warm en verbruikt veel minder stroom. Een andere veilige optie is feestverlichting met een transformator. Die reduceert de gevaarlijke contactspanning van 220 Volt en de kans op elektrische schokken.
   
 • Gebruik goed werkende verlengsnoeren bij het aansluiten van uw verlichting en leg de snoeren zodat niemand erover kan struikelen. Rol kabelhaspels en verlengsnoeren volledig uit om oververhitting te vermijden.
   
 • Dek de lampjes van je kerstverlichting niet af met brandbare materialen en zorg ervoor dat de lampjes steeds vrij staan en hun warmte goed kunnen afgeven.
   
 • Laat de verlichting niet branden tijdens afwezigheid of 's nachts. Om helemaal veilig te zijn, trek je best de stekker van de verlichting uit het stopcontact.
   
 • Gebruik kerstverlichting enkel buiten als deze mogelijkheid op het product (of de verpakking) staat aangeven. Buitenverlichting is herkenbaar aan de code IP44 of aan de opdruk met de waterdruppel in een driehoek. Alle stekkerverbindingen, voedingsadapters en bekabelingen moeten vochtbestendig en geschikt zijn voor gebruik buiten.
   
 • Kijk bij de aankoop van kerstversiering op de verpakking of deze brandveilig is of vraag er nadrukkelijk om.
   
 • Hang de versiering zo op dat er niemand tegenaan kan lopen en liefst met ijzerdraad zodat het minder snel naar beneden valt in het geval van een brand. Respecteer ook een veilige afstand tussen de versieringen en de verlichting of andere apparaten die warm worden.

Toch brand?

Breekt er dan toch brand uit en lukt het niet om die zelf te blussen, blijf kalm, hou ramen gesloten en sluit alle deuren achter je als je de woning verlaat. Bel vanop een veilige plek onmiddellijk het noodnummer 112.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!