Zo hou je je aan de juiste sms- of e-mailetiquette

donderdag 22 oktober 2020 - 13:48
Taaladvies.net
'Ciao'kes' of toch maar 'Met vriendelijke groeten'? Sms'en, Whatsappen, chatten en mailen is iets wat we de hele tijd doen. Toch hou je je het best aan deze do's en don'ts!

Emoji's en emoticons

Emoji's (?) en emoticons (:D) vervangen tegenwoordig heel wat woorden in informele communicatie. We typen sneller een hartje dan 'ik zie je graag' te zeggen. Ken je de persoon aan de andere kant van het scherm door en door en is alle schroom tussen jullie verdwenen? Laat je dan gerust gaan en schrijf je e-mail of sms helemaal zoals jij 'm wil, mét bijhorende emoji's.

Toon

Let op de toon van de conversatie. Begint je mail met 'Geachte' en eindigt 'm met 'vriendelijke groeten'? Laat de emoji's, 'ciaokes' en 'byekes', en emoticons dan links liggen. In een zakelijke en dus formele context past dat niet. Te laat op het werk? Sms je baas of collega's ook niet met een zweet emoji. Tenzij je baas natuurlijk een fervent emoji-gebruiker is!

Leestekens

Let op met welke leestekens gebruikt. Ook die hangen af van persoon tot persoon, of context. Je beste vriendin of lief ziet een punt in een informeel chatgesprek misschien als een abrupt einde van jullie gesprek. Een uitroepteken is een goede vervanger, maar dan ben je wel opeens de meest enthousiaste van de groep! 

Caps Lock

Hoofdletters doen het goed als je boos bent. De letters zijn groot en komen harder binnen. Een beetje zoals in een stripboek dus. Ben je boos of wil je iets enthousiast roepen? DOE HET DAN ZO! Gebruik ze dus beter niet in een neutrale online conversatie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!