Zo knoop je succesvol een gesprek aan met eender wie

dinsdag 15 juni 2021 - 08:35
LinkedIn
Spreken voor een grote groep mensen vinden heel wat mensen beangstigend. Maar wist je dat velen een gesprek onder vier ogen minstens even eng vinden? Met deze conversatiestarters van Bernard Marr, een veel gevraagd gastspreker op internationale conferenties, knoop je moeiteloos een gesprek aan. Of het nu is met je baas, je schoonmoeder, of een volslagen vreemdeling.

Sla de small talk over

Vermijd saaie openers als "Wat een rotweer hé?". Ieder gesprek is uniek. Ga dus op zoek naar een unieke opener die bij de gesprekssituatie past.

Vraag naar een mening

Want iedereen heeft er één. Kies voor luchtige onderwerpen bij mensen die je niet goed kent en bewaar de discussies over politiek voor je familie of vrienden.

Vraag om advies of aanraders

"Wat een leuke trui! Waar heb je die gekocht?" werkt al even goed als "Wat zou jij doen als je mij was?".

Stel zo veel mogelijk open vragen

Bij gesloten vragen is de kans groot dat je enkel "ja" of "nee" krijgt. Stel open vragen zoals "Welk restaurant verkies jij?". Bijna elke vraag kan bovendien worden gevolgd door "Waarom?". Vraag het alleen niet te vaak om te vermijden dat je als een 3-jarige gaat klinken.

Stel een vraag die makkelijk te beantwoorden is

Zeker wanneer je weet dat je gesprekspartner expert in iets is, is dit een goede conversatiestarter. Stel in dat geval geen complexe vragen, tenzij je het gesprek echt in die richting wil sturen, want zoiets kan veeleisend overkomen.

Stel een hypothetische vraag

"Heb je die brand gezien in onze buurt? Wat zou jij meenemen als er brand ontstond in je huis?". Zorg ervoor dat je vraag niet te willekeurig overkomt, door een vraag te stellen die betrekking heeft op jullie situatie.

Becommentarieer jullie omgeving

Waar je ook bent, er zijn altijd wel dingen rondom jullie die je kunt bespreken: de muziek, het eten, voorbijgangers, ...

Vraag naar de kinderen, de huisdieren of hobby's

Mensen praten graag over dingen die belangrijk zijn voor hen.

Vraag om een update

Weet je dat je beste vriendin een belangrijk sollicitatiegesprek heeft gehad? Vraag haar dan even hoe het geweest is.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!