Zo laat je je dahlia's overwinteren

dinsdag 10 november 2020 - 09:52
Foto: Hanne Breban
Dahlia's heb je in alle kleuren en vormen, en zijn tot lang in het najaar de pronkstukken van je tuin. Eens de nachten kouder worden, is het moment aangebroken om je dahliaknollen te helpen overwinteren. Zo pak je het aan!

Opgraven

Dahlia's zijn heel gevoelig voor koude temperaturen, haal de knollen dus het best uit de grond na de eerste vorstnacht.  

Om dahliaknollen op te graven, knip je eerst de stengel van de bloem af tot enkele centimeters boven de grond. Woel daarna de knollen voorzichtig los met een spitvork zodat je ze niet beschadigt. Borstel daarna het zand eraf of spoel de knollen af met water.

Laat de knollen eerst goed uitdrogen voor je ze opbergt. Als je bloemen met heel dikke stengels hebt, leg je de knollen het best ondersteboven zodat het water van de steel eruit gaat. Je kan ze laten uitdrogen op wat krantenpapier.

Je kan de wortels van de knollen nu al wegknippen of je kan ze laten uitdrogen en ze pas in het voorjaar weghalen.

Controleer op rotting

Knip rottende knollen weg! Heb je een knol per ongeluk beschadigt met je spitvork, maak je geen zorgen, de knol zal hiervan herstellen.

Bewaren

Eens de knollen droog zijn, kan je ze bewaren in een doos met gaatjes of een krat. Zet ze op een droge en koele plaats, zoals de garage of de kelder. Leg ze in krantenpapier, stop ze in bewaarzakken (die waarin je ajuinen koopt bijvoorbeeld), of leg ze in een laagje droge turf, zaagsel of stro

En maak het jezelf gemakkelijk: label je knollen, zodat je weet welke bloem je waar plant in het voorjaar.

Controleer de knollen daarna maandelijks op rot of schimmels. Als je merkt dat de knollen té droog worden, kan ze je lichtjes met water besprenkelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!