Zo leer je je kind ruziemaken

dinsdag 11 januari 2022 - 08:02
Aha!
Soms lijkt het zelfs alsof je kinderen er plezier in scheppen om elkaar te pesten of uit te dagen. En eigenlijk is dat ook een beetje zo. Ruziën maakt gewoon deel uit van een gezonde ontwikkeling. Kinderpsychologe Marijke Bisschop geeft tips om je kind te leren ruziemaken.

1. Maak duidelijke afspraken

 

Veel ruzies kunnen vermeden worden door duidelijke afspraken te maken. Een kind heeft ook nood aan privacy en vindt het bijvoorbeeld niet altijd leuk dat zijn broertje of zusje ongevraagd zijn kamer binnenvalt. Als ouder moet je dat respecteren. Leg duidelijk uit aan het andere kind waarom zijn broer of zus eens alleen wil zijn. En beloof dat er daarna wel weer momenten komen om samen te spelen.

2. Ingrijpen of laten begaan?

Kinderen moeten leren omgaan met conflicten. Het kan dus helemaal geen kwaad om ze af en toe eens goed te laten ruziemaken. Vaak lost de ruzie zichzelf wel op. Zo vermijd je ook dat kinderen aandacht krijgen omdat ze ruziemaken, want dat kan toekomstige ruzies in de hand werken. Als het écht escaleert, kan je heel kordaat de kibbelende kinderen van elkaar scheiden. Time-out. Ruimte ertussen. Even naar de eigen kamer.

3. Eerst afkoelen, dan uitpraten

Soms zijn kinderen nog te boos om een gesprek aan te gaan. Laat hen eerst kalmeren en praat dan over de ruzie. Laat alle kinderen aan het woord en kies geen partij. Als ze geen zin hebben om te praten, kan je hen ook vragen om het voorval op te schrijven. Laat hen zelf oplossingen zoeken om ruzies in de toekomst te vermijden. Maak samen regels en afspraken.

4. Complimenten geven

Klaag niet over de ruzie, maar vertel je kinderen dat je het knap vindt dat ze hun ruzie opgelost hebben. Het is immers makkelijker om ruzie te maken dan op te lossen.

5. Straffen?

Komt er geen einde aan de ruzies? Worden de afspraken niet nageleefd? Dreig dan niet alleen met straf, maar voer ze ook werkelijk uit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!