Zo maak je zelf een zandbak in je tuin

dinsdag 16 juni 2020 - 09:54
Wil je je kinderen voorbereiden op een carrière als architect of bakker? Heb je daar een paar vierkante meter tuin voor over? Dan is een zandbak misschien geen slecht idee. Maar voor je als een bezetene begint te spitten, stel je je beter eerst deze vragen.

Waar?

Kies voor een plaats die veel schaduw vangt. Zo kunnen je kinderen veilig spelen op een hete zomerdag.

Erop of eronder?

Heb je kleine kinderen? Kies dan voor een zandbak die in de grond zit of een lage boord heeft waar ze niet over kunnen struikelen. Een zandbak die op de grond staat, is makkelijker te verwijderen aangezien je geen put moet dichten.

Waarop?

Zet je zandbak op een antiworteldoek tegen plantengroei. Zo'n doek laat wel water door, zodat je zandbak geen modderpoel wordt.

Hoe diep?

Maak een gat van ongeveer een halve meter diep. Graaf je te diep, dan loop je het risico dat kinderen onder het zand bedolven raken!

Hoe groot?

Maak je zandbak niet te groot. Zo vermijd je dat kinderen zich verloren voelen. Een zandbak van zo'n 1 op 1,5 meter is ideaal.

Wat voor zand?

Kies voor duinzand, met een korrel van rond de 2 mm. Dat zand zorgt ervoor dat bouwsels blijven staan. Je vindt het in de meeste doe-het-zelfzaken.

Boordje of geen boordje?

Op een boord kunnen je kleine bakkers en architecten hun taartjes of autootjes zetten. Bovendien zorgt een boord ervoor dat het zand mooi binnen de bak blijft en ander vuil er moeilijk in komt. Kies voor hardhout dat vochtbestendig is.

Wat als je 'm even niet gebruikt?

Dek de zandbak af met een ademend gaas. Plastic zorgt ervoor dat het zand geen lucht krijgt en dus gaat schimmelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!