Zo onderhoud je leder

woensdag 10 februari 2021 - 10:40
Een lederen jas, sofa of paar schoenen: ze hebben af en toe wat extra zorg nodig.

Vlekken

leer
  • Meng wat witte zeepvlokken in lauw water en laat alles goed oplossen. Ga de vlekken te lijf en spoel achteraf goed na.
  • Als dat niet werkt kan je wasbenzine of alcohol proberen. Maar test het eerst op een niet-opvallende plaats. Spoel bij deze producten ook altijd goed na zodat er geen resten achterblijven op het leder.
  • Een keukentip is doodgewone melk. Dompel een spons onder en was er het leder mee af. Spoel eventueel na met water.
  • Wanneer je op je lederen schoenen water- of zoutkringen hebt, kan je ze schoonmaken met een mengeling van één deel water en één deel witte azijn. Gewoon op het leder deppen met een propere doek en laten opdrogen.

Vocht

wet2

Hebben je lederen schoenen of je lederen tas een fikse regenbui overleefd? Laat ze geleidelijk aan drogen. Wees geduldig want door leder sneller te drogen, door er bijvoorbeeld een haardroger op te zetten, kan je de textuur beschadigen. Op die manier kan het leder kreuken, verkleuren of zelfs scheuren.

Gewoon laten luchtdrogen is de beste manier. Laat het ook steeds opdrogen in z'n oorspronkelijke vorm. Een jas laat je dus bijvoorbeeld het best op een kleerhanger drogen.

Uitgerekt

main-qimg-af1edd53a40c3e7173ea58254e3a4e2f-c

Leer kan uitrekken, maar niet opnieuw krimpen. Wanneer je dus je lederen portefeuille te vol steekt en het materiaal wat rekt, zal hij nooit meer z'n oorspronkelijke vorm terugkrijgen.

Soepel houden

Heel wat ledermerken verkopen speciale producten om hun materialen soepel en gevoed te houden. Maar wat dacht je van een gewone, witte voedende lichaamscrème?

Smeer wat op een washandje en wrijf daarmee je lederwaren in. De crème maakt geen plekken en geeft geen kleur af. Maar begin altijd eerst met een niet-opvallend plekje.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!