Zo (on)gezond is detoxen voor je lichaam

vrijdag 19 juni 2020 - 09:00
Veel mensen gaan af en toe ‘een dagje detoxen’ of volgen zelfs een heel detoxprogramma. Wat is detoxen eigenlijk en wat doet dat met je lijf?f

Van groentesap tot rijstwater

Een hele dag thee, rijstwater, fruit- of groentesappen drinken: het zou een gunstig en zuiverend effect op je lichaam hebben. Een detox zou bovendien niet alleen je lichaam, maar ook je geest sterker maken!

Een eeuwenoude traditie

Mensen denken dat ze hun gezondheid verbeteren of hun lichaam zuiveren door te vasten of een bepaalde reinigingskuur te volgen. Het is een traditie die al eeuwen bestaat. Denk maar aan de vastentijd in het Christendom, maar ook aan de Ramadan in de Islam.

Is het echt wel zo gezond?

Ontgiften gebeurt eigenlijk al automatisch door de lever. Tijdens een detoxkuur verlaten de afvalstoffen tijdelijk iets sneller je lichaam, maar in principe is het niet nodig om iets extra's te doen. Een detoxkuur is op lange termijn ook niet echt gezond, omdat je te weinig voedingsstoffen opneemt. Zo loop je het risico dat je spieren gaan afbreken in plaats van je kilootje-te-veel te verliezen. Conclusie, eet liever elke dag evenwichtig, met voldoende groeten, water en fruit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!