Zo ontkalk je je koffiemachine

vrijdag 19 juni 2020 - 07:42
Met azijn kan je zo veel! Dat wordt ook nu nog eens duidelijk, want luistaar Els vroeg zich af of het een goed idee is om haar koffiezetapparaat te ontkalken met azijn.

Azijn

Geen nood! Azijn is niet schadelijk. Je kan het dus gerust blijven gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken, als je het al gebruikte. Dat lukt perfect en het tast je toestel absoluut niet aan. Het enige wat je erbij moet nemen, is de indringende geur.

Citroen

Je kan azijn ook door citroen vervangen. Hetzelfde effect, maar zonder onaangenaam geurtje.

Een espressomachine

Azijn ontkalkt uitstekend, maar het lost de kalkdeeltjes uiteindelijk niet op. Voor je state-of-the-art espressomachine kan dat wel nadelen opleveren. In moderne espressomachines zitten fijne metalen buisjes, waarin onopgeloste kalkdeeltjes makkelijk samenklitten. Zo kunnen de buisjes verstopt geraken en dan kan je toestel kapot gaan.

Speel op zeker met sulfaminezuur

Heb je zulke gesofisticeerde apparaten in huis, gebruik dan beter sulfaminezuur. Dat is veel sterker dan azijn of citroen en het lost kalkdeeltjes ook meteen op. Spoel nadien wel goed na, zodat er geen resten sulfaminezuur achterblijven in je espressomachine.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!