Zo poets je je fornuis

woensdag 10 maart 2021 - 09:18
Luisteraar Bea uit Veurne wil graag weten hoe je het best je fornuis schoon houdt. Het wordt in de meeste huishoudens intensief gebruikt en wordt dus ook best vet en vuil!

Tip vooraf: het fornuis is meteen na het koken het makkelijkste schoon te krijgen. Laat vet of vuil dus geen dagen op je kookplaat liggen. Gebruik geen agressieve producten of messen om aangekoekt vuil weg te schrapen.

Gasfornuis

Haal eerst het rooster van het fornuis. Als dat erg vies is, kan je 't in heet water leggen waaraan je een ontvetter toevoegt. Je kan eerst proberen te ontvetten met gewoon afwasproduct. Mocht dat niet voldoende zijn, kan je sodakristallen aan het hete water toevoegen. Het voordeel van sodakristallen is dat ze geurloos zijn. Een troef in de keuken want het spreekt vanzelf dat het eten niet de geur van schoonmaakproducten mag opnemen.

Zodra je het rooster hebt verwijderd, kan je het fornuis zelf schoonmaken met water en een afwasproduct. Zijn er vlekken ‘aangebakken’, dan kan je er water en wat waspoeder op aanbrengen. De vlekken weken los dankzij het mengseltje. Hoe hardnekkiger de vlek, hoe langer ze zal moeten weken.

De metalen, ronde plaatjes die de gaspitten afschermen kan je meestal uit de kookplaat halen om ze af te wassen in water en afwasmiddel. Indien nodig kan je ze schoonmaken met een schuurmiddel. Kijk uit met schuursponsjes: gebruik liefst de gele, zachte kant van dergelijke sponsjes. De gekleurde, hardere kant maakt mogelijk krassen!

Elektrisch kookvuur met klassieke platen

  • Afwassen met heet water, afwasproduct of sodakristallen
  • Eventueel een schuurmiddel gebruiken, maar oppassen voor krassen!

Elektrisch vuur met keramische plaat of inductiekookplaat

Een keramische plaat of inductiekookplaat is eigenlijk een glasplaat. Voor je ze schoonmaakt, moet ze eerst helemaal afgekoeld zijn. Anders kunnen de schoonmaakproducten op de plaat blijven plakken.

  • Eerst afwassen met gewoon afwasmiddel
  • Vlekken die aangekoekt zijn kan je verwijderen met de speciale glaskrabber
  • Speciaalzaken verkopen bepaalde middelen die een beschermend siliconenlaagje op keramische kookplaten leggen. Zo stoot de plaat vuil en water af. Een nadeel is wel dat je het siliconenlaagje geregeld opnieuw moet aanbrengen. Door de hoge temperaturen verdwijnt het snel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!