Zo sta je nooit meer in de traagste rij aan de kassa

donderdag 18 juni 2020 - 07:48
Aha!
Lijkt het alsof je in de supermarkt altijd omringd bent door snellere rijen? Slecht nieuws: de kans is groot dat dat effectief ook zo is. Het goede nieuws is dan weer dat dat niet jouw eigen schuld is.

De wiskunde is tegen je

Stel dat je in de supermarkt uit tien rijen kan kiezen. De kans dat jij er net de snelste uit kiest, is slechts 1 op 10. Er is met andere woorden statistisch gezien zo goed als altijd een rij die sneller is dan de jouwe.

Je geest is tegen je

lines waiting dmv

Ook de externe factoren spelen een rol (snelheid van de kassier, klanten die zo nodig gepast willen betalen,...). De kans dat zulke vertragende gebeurtenissen voorkomen is voor elke rij wel even groot, maar je zal ze enkel opmerken wanneer ze in jouw rij voorvallen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kiezen mensen onbewust voor langere rijen. Impliciet denken we dat rijen waar veel mensen in staan, wel goede rijen moeten zijn. En dat is een gedachte die we niet makkelijk kunnen onderdrukken. Zeker niet na een mentaal uitputtende activiteit als winkelen. Wanneer je dan toch eens in een snelle rij staat, is de kans trouwens groot dat je dat helemaal niet zal merken. Je let in zo'n geval niet op de andere (tragere) rijen, maar wel op je eigen kassa.

Oplossing?

Enkele winkels experimenteren met een zogenaamde slangenrij. Een concept waar iedereen in één rij wacht, om vervolgens naar de eerst vrijkomende kassa te gaan: niet alleen sneller, maar ook een pak minder stresserend.

Wat nu?

Trage rijen kan je dus niet zomaar uit je leven bannen. Toch wijzen psychologen en experts op deze tips:

  • De winkelindeling bepaalt welke kassa het meest gebruikt wordt. Neem de meest afgezonderde kassa.
  • Durf van rij te wisselen als jouw rij problematisch traag is.
  • Vraag of je voor mag. Uit onderzoek blijkt dat verzoeken met een reden (“mag ik voor, want...”) ervoor zorgen dat we vaker voorgelaten worden in plaats van verzoeken zonder reden ("mag ik voor?").
  • De snelkassa is niet altijd de beste keuze. Je wachttijd wordt meer bepaald door het aantal personen voor jou dan het aantal artikels op de band.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!