Zo was je gordijnen

dinsdag 14 september 2021 - 17:41
Aha!
Tijd voor het serieuze werk.

Kies de juiste methode

De manier waarop je gordijnen het beste wast, hangt af van de stof waarvan je gordijnen zijn gemaakt. Kijk voor de zekerheid het label met de instructies na.

In de wasmachine

Vouw per gordijn de bovenrand met haakjes bij elkaar. Bind er een kussensloop of sok rond met een elastiek, om te voorkomen dat de haakjes vast komen te zitten, of dat ze de stof beschadigen. Je hoeft alle haakjes dus zeker niet los te maken. Kan je geen label vinden? Was ze dan op maximum 30 graden. Zorg ook dat je wasmachine niet te vol zit.

Handwas

Voor sommige materialen is een handwas de betere keuze. Doe dat in een grote kom, of gewoon in je bad! Meng een ruime hoeveelheid lauw water en een zacht wasmiddel. Haal de gordijnen een tiental minuten door het sop en spoel ze daarna uit in koud water tot alle zeepresten eruit zijn. Zorg dat je de gordijnen nooit uitwringt, anders gaan ze kreuken.

Stomen

Stomen kan je zelf doen met een stoomreiniger, of je kan het laten doen door een schoonmaakbedrijf. Als je er zelf aan begint, let er dan op dat je gordijnen vooral niet nat worden. Opnieuw, kijk na wat de beste oplossing is voor de stof van de gordijnen in kwestie.

Drogen doe je niet in de droogmachine

Hang je gordijnen uit, laat ze zeker niet liggen op een tafel. En, stop ze zeker niet in de droger, want het risico is groot dat ze dan krimpen. Wees slim, en kies een mooie dag waarop je de ramen kan opzetten, zo drogen ze snel! Meestal blijven ze zo kreukvrij, al is het soms nodig om ze hierna nog te strijken.

Doe je dit klusje liever niet te vaak?

Voorkom dat je gordijnen allerlei geuren opnemen. Doe de deur van de keuken dicht wanneer je kookt en verban rokers naar buiten.

Stofzuig je gordijnen regelmatig om het dagelijkse stof te verwijderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!