Zuinig diepvriezen doe je zo

maandag 17 juli 2017 - 14:33
Wat als je vriesvak helemaal leeg is? Verbruik je dan niet te veel stroom?

Beter vol dan leeg

Een diepvriezer is een echte energievreter. Dat komt natuurlijk omdat je diepvriezer altijd aan staat en dus non-stop verbruikt. Een gouden regel: het vraagt minder energie om een volle vriezer te koelen dan een lege.

IJslaag = hoger verbruik

Als er niets in je diepvriezer zit, krijg je ijslaagjes aan de wanden. Per ijslaag van 2 millimeter zal de diepvriezer ongeveer 10% meer energie verbruiken. Na een jaar tikt dat serieus aan op je factuur. Stop je vriezer dus zo vol mogelijk.

Heb je niet genoeg ijsjes (of andere dingen), dan kan je piepschuim in de lege holtes van je diepvriezer stoppen. Je kan de lege holtes ook opvullen met plastic flessen die je vult met water. Eens het water gekoeld is, helpt het mee om je diepvriezer op temperatuur te houden.

Te groot model? Niet goed!

Als je diepvriezer altijd maar voor de helft gevuld is, is het misschien geen slecht idee om op zoek te gaan naar een kleiner model. Dat is sowieso al de beste oplossing voor je portemonnee. Het heeft dus geen nut om een gigantische diepvriezer te kopen als je die toch niet vol krijgt. 50 tot 80 liter is al voldoende voor twee tot vier personen als je nu en dan iets invriest.

Koelkast = 4 graden

Een extra tip! Zorg er ook voor dat je koelkast goed gevuld en ordelijk geschikt is. Zet je koelkast op vier graden. Bij veel mensen staat die op 7 of 8 graden, maar dat is veel te warm.

Je zal iets meer energie verbruiken, maar veel minder eten moeten weggooien. Je kan een overschotje van een bereide maaltijd tot twee dagen nadien veilig opeten als je het bewaart bij zeven graden. Maar als je koelkast koud genoeg staat, kan dat gerust nog na vier dagen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!