1 miljoen handtekeningen nodig om bijen te redden

woensdag 27 november 2019 - 10:50
Els Brandt
Imker heeft een bijenkast vast
Foto: Getty Images
De organisatie Velt in Berchem wil, samen met andere organisaties in Europa, 1 miljoen handtekeningen inzamelen om de bijen te redden. Dat kan door het gebruik van synthetische pesticiden te verminderen en boeren daarin te ondersteunen.

Velt, de vereniging voor ecologische leef en teeltwijze, lanceert als 1 van de 90 organisaties in Europa het initiatief "Red Bijen en Boeren". Bedoeling is om boeren te helpen zodat ze minder synthetische pesticiden gebruiken. Want die zijn erg schadelijk voor bijen. 

"Neonicotinoïden, dat zijn de gevaarlijkste pesticiden voor bijen, zijn nu al verboden door Europa, maar landen mogen een uitzondering vragen", zegt Nathalie Allard, de campagnecoördinator bij Velt. "België heeft dat gedaan, dus op dit moment mogen landbouwers in ons land die pesticiden nog altijd vrij gebruiken. Dan gaat het om gewone boeren, geen bioboeren."

Handtekeningen nodig

De organisaties willen het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2035 de wereld uit. Ze gaan nu op zoek naar zoveel mogelijk handtekeningen. "Als we erin slagen om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, is Europa verplicht om te onderzoeken hoe ze onze eisen in wetten kunnen omzetten", besluit Nathalie Allard. 

Meer informatie en de petitie vind je terug op de website van Velt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!