14 Kempense gemeenten sporen inwoners aan putwater te testen

dinsdag 25 april 2017 - 15:37
Putwater analyse
Uit een gezondheidsstudie bij zwangere vrouwen blijkt dat putwater mogelijk de kankerverwekkende stof arseen bevat. Daarom raden 14 Kempense gemeenten hun inwoners aan om putwater elk jaar te laten testen.

In de Kempen doen ze al jaren onderzoek naar zware metalen en bestrijdingsmiddelen in het grondwater. En onlangs hebben ze in urinestalen van zwangere vrouwen sporen van de kankerverwekkende stof arseen gevonden, afkomstig uit putwater. Putwater is grondwater dat opgepompt wordt. Arseen houdt gezondheidsrisico's in: het remt onder andere de groei van baby's af. "Je mag je putwater zonder problemen gebruiken om je auto te wassen of je gras te besproeien. Maar als je het wil gebruiken om te koken, of zelfs maar je tanden mee te poetsen, raden we aan om het te laten testen", zegt Nathalie Lambrechts van VITO.

 

Logo Kempen lanceert nu een grote campagne met als slogan: 'Steek je kop niet in 't zand... weet jij welk grondwater uit je put komt?'. Op deze website kunnen de eigenaars van een waterput een vragenlijst invullen. Zo komen ze te weten of het nodig is om hun putwater te laten testen. Het gaat om de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Lille, Mol, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!