Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

15.000 mensen op stille mars tegen seksueel geweld in Antwerpen

zo 12 mei - 1:19

In Antwerpen is de stille mars tegen (seksueel) geweld vertrokken. Volgens de Antwerpse politie lopen er zo'n 15.000 mensen mee. Door die talrijke opkomst heeft de politie beslist om het parcours van de mars aan te passen. De betoging komt er na de moord op Julie Van Espen vorige week. 
mensen lopen mee in stille mars tegen (seksueel) geweld

De deelnemers verzamelden om 14 uur aan het Koningin Astridplein en zijn intussen ook vertrokken. De mars zou normaal door het centrum trekken, van het Astridplein via de Keyserlei en de Meir over de Groenplaats, Oude Koornmarkt en de Suikerrui naar het Steenplein. Maar door de talrijke opkomst heeft de politie van Antwerpen beslist om het parcours te verleggen

Serene mars

"De organisatoren hebben voor een keer gevraagd dat politici niet met slogans komen betogen. Ze vragen om een stille, serene mars", zegt reporter Fatma Taspinar die ter plaatse is. "Symbolisch, want slachtoffers van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag hebben vaak ook geen stem." Er kwam dan ook even kritiek omdat de Antwerpse politie een helikopter boven de stoet liet overvliegen. Maar die is er "voor de veiligheid", benadrukt de politie. "Zo kunnen we kijken op welke plaatsen het gevaarlijk druk wordt om in te grijpen."

#Enough

In de betoging is vaak de slogan "#Enough" ("Genoeg") te lezen. Met die slogan riepen verschillende bekende Vlamingen eerder al op om mee te lopen in de betoging. "Dit is uitgegroeid tot iets veel groters, want iedereen kent wel een Julie Van Espen", zegt Fatma Taspinar. "Veel mensen betogen omdat ze zelf in aanraking kwamen met seksueel geweld of grensoverschrijdend verdrag", zegt Fatma Taspinar. "Anderen voelen zich vooral verbonden."

Ook de vader van Nathalie Geijsbregts loopt mee. Nathalie verdween in 1991 op 10-jarige leeftijd toen ze stond te wachten op de bus. "Wat ons overkomen is en de ouders van dit meisje, is ongelooflijk. Nu kunnen we enkel onze steun betuigen en warmte geven met al deze mensen hier samen", zegt haar vader Eric. "Justitie volgt dit nog altijd niet voor de volle 100 procent, maar het is belangrijk dat de dader hier gevonden hebben. Dat is vooruitgang." Nathalie werd nooit teruggevonden.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet