1op de 8 Vlaamse huizen is niet aangesloten op de riolering: provincie Antwerpen scoort goed

vrijdag 11 januari 2019 - 06:33
Elisabeth De Weerdt
haag met riool
Een aanzienlijk deel van de huishoudens in Vlaanderen loost z’n afvalwater nog altijd in een gracht of beek. Opvallend is dat onze provincie het beter doet dan gemiddeld.

Rioleringsgraad

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: de wc-doorspoelen of het poetswater door de gootsteen gieten, en alle troep komt in de gescheiden riolering terecht en stroomt richting waterzuivering. Toch is dat voor 1 op de 8 Vlaamse huishoudens nog fictie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij. De zogeheten “rioleringsgraad” in Vlaanderen ligt nu op 87 procent. En dat betekent dat nog altijd 1 op de 8 huizen geen riolering heeft. Dat is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat de Vlaamse beken en rivieren zuiver zijn. Bij de meeste daarvan komt het afvalwater ongezuiverd in een gracht of beek terecht.

Onze provincie

In de provincie Antwerpen doen wij het beter dan gemiddeld. Bij de meeste gemeenten is meer dan 80 procent van de huizen aangesloten. De top 5 van Vlaanderen is ook bijna helemaal Antwerps: met de stad Antwerpen, Mortsel, Edegem en Baarle-Hertog. Daar zijn zo goed als alle huizen aangesloten. Baarle-Hertog staat zelfs is de tweede beste van Vlaanderen na Drogenbos in Vlaams Brabant. De gemeente die het slechts scoort in onze provincie is Zoersel. Daar zijn maar net iets meer dan de helft van de huizen aangesloten op de riolering. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!