Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in antwerpen

radio2 middag in antwerpen

48e Dodentocht in Bornem

vr 11 aug. - 1:57

In Bornem gaat de 48e Dodentocht vanavond van start. Bijna 14.000 deelnemers hopen de 100 kilometer lange wandeling tot een goed einde te brengen. Om 21 uur vertrekken ze. Ze krijgen 24 uur om de 100 kilometer af te leggen.
camping bornem

De eerste deelnemers arriveerden woensdag al op de camping in Bornem. Naast Belgen verblijven er vooral Nederlanders en Duitsers, maar ook Denen en Zweden bijvoorbeeld. Op de camping zijn ook heel wat ervaren wandelaars te vinden, die jaar na jaar naar de Dodentocht komen. "We zien dus heel veel mensen elk jaar opnieuw," zegt Tom Lesné van de scouts in Bornem, die de camping uitbaten. "Het wordt meer en meer een grote reünie en dat is heel leuk."

Dat vinden ook de kampeerders zelf: "Als de camping dinsdag al open zou gaan, dan zouden we nog vroeger komen." Donderdagavond, de avond voor de start van de Dodentocht, wordt er zelfs gefeest: "Wij hebben goed ons best gedaan," lacht een Nederlander, "nu ja, gewoon een paar Bornemse tripels en een Duveltje, dat moet kunnen. Vandaag houden we het bij koffie en cola en slapen we ook nog wat."

Oudere mannen raken het verst

Enkele bio-ingenieurs van de UGent hebben onderzocht wat de slaagkansen zijn van de deelnemers. Ze hebben daarvoor gegevens geanalyseerd van de wandelaars die meededen aan de 5 Dodentochten van 2009 tot 2014. 

Daaruit is gebleken dat mannen vaker de finish halen dan vrouwen. 63% tegenover 53%. Daarnaast raken oudere deelnemers over het algemeen ook verder dan jongere. Volgens de onderzoekers komt dat wellicht omdat ze zich beter voorbereiden en dat jongeren eerder impulsief aan de start komen. 

Wie het volhoudt tot voorbij de 50 kilometer, ziet zijn slaagkansen ook opvallend stijgen. Maar liefst 75 procent van de deelnemers die halfweg geraken, stapt ook over de finish.

Vannacht wordt er wel niet zo'n goed weer verwacht, maar dat blijkt niet zo veel invloed te hebben. "Veel mensen stoppen wel door koude of regen, maar in totaal halen evenveel mensen de eindmeet, als bij stabiele temperaturen," zeggen de onderzoekers. "Slecht weer zorgt er dus alleen voor dat mensen die sowieso zouden opgeven, dat wat vroeger doen."

Tips van het Rode Kruis

100 kilometer wandelen is natuurlijk een behoorlijke inspanning voor het lichaam. Daarom is zoals elk jaar het Rode Kruis op het hele parcours aanwezig. 280 vrijwilligers worden ingezet en er zijn 9 hulpposten. Eén van de meest voorkomende ongemakken waarmee de wandelaars te maken krijgen, zijn blaren. De voorbije dagen gaf het Rode Kruis al heel wat tips mee via sociale media om die te voorkomen. Je kan ze nog eens nalezen via de link onderaan.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet