5 verdachten doorverwezen naar rechtbank voor spectaculaire kluizenkraak, maar wat liep er eigenlijk allemaal mis?

dinsdag 14 januari 2020 - 14:52
Caroline Van den Berghe
Foto: Jonas Roosens
Vijf mannen zullen moeten terechtstaan voor de spectaculaire kluizenkraak bij BNP Paribas Fortis in Antwerpen in februari vorig jaar. De daders groeven een tunnel vanuit een woning naar een riool. Via de riool liepen ze tot aan de bank en daar groeven ze nog een tunnel. Zo bereikten ze de kluizenzaal. Uit het onderzoek blijkt dat het trillingsalarm van de bank, in de week voor de kraak werd ontdekt, liefst 18 keer is afgegaan. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Bronnen bij het onderzoek bevestigen dat de bewakingsfirma van de bank verschillende keren het alarm deactiveerde nadat het was afgegaan.

De kluizenkraak had veel weg van een filmscenario.  Vanuit een kelderappartement in de Antwerpse Nerviërstraat, op enkele honderden meters van de bank, groeven de daders een eerste tunnel naar de riool.  De huurders van het appartement hadden nochtans aan de eigenaar gezegd dat ze het zouden opknappen als een pareltje, maar in werkelijkheid maakten ze een gat in de muur om zo tot in de riool te geraken. Eens in de riool liepen ze tot vlak voor de bank in de Belgiëlei. Daar groeven ze een tweede tunnel tot onder de kluizenzaal. 

Lees verder onder de foto: 

Foto: Jonas Roosens

Alarm verschillende keren uitgezet

Tijdens hun graafwerken ging het trillingsalarm van de bank verschillende keren af. Een bewakingsfirma kwam ter plaatse en zette het alarm ook verschillende keren uit. Omdat binnen in de bank niets wees op een inbraak, dacht de firma dat het alarm niet goed werkte. Tot zondag 3 februari het alarm opnieuw afging en de kraak werd ontdekt. Verschillende kluizen werden opengebroken, maar hoeveel buit er is gemaakt is tot op vandaag niet bekend. Er is ook nooit iets dat gestolen was teruggevonden. Bovendien hebben zich nog maar weinig mensen burgerlijke partij gesteld.

Lees verder onder de foto: 

Daders moesten halsoverkop vluchten

3 verdachten werden heel snel na de kraak opgepakt. Een Georgiër, zijn zoon en diens vriend. Ze waren te zien op camerabeelden in de Nerviërstraat en hun sporen werden teruggevonden op spullen die ze wellicht tijdens hun vlucht in de tunnel moesten achterlaten, ondermeer een slijpschijf. Ze werden aangehouden, maar zijn intussen vrij onder voorwaarden. Ze zeggen dat ze alleen wat hand- en spandiensten leverden, maar ontkennen ze bij de diefstal betrokken zijn.

2 andere verdachten zijn nog spoorloos. Het zou gaan om een Israëli en een Georgiër. Eén van hen huurde het appartement in de kelder. Of zij er met de buit vandoor zijn, is niet duidelijk. Alle 5 werden ze nu door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze zullen vervolgd worden voor diefstal met braak en deelname aan een criminele organisatie. Het proces zou nog voor de zomer starten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!