Advocaat Kris Luyckx: "Nu gaat het er nog braaf aan toe, wacht tot er een bendelid sterft"

dinsdag 3 december 2019 - 08:01
Sharon Slegers
Foto van advocaat Kris Luyckx
Foto: Belga
In Wommelgem is deze ochtend een granaat ontploft in de Melkerijstraat. Het is het zoveelste feit dat vermoedelijk aan de drugsoorlog gelinkt is. "Het gaat er nog braafjes aan toe."

Wat is dat toch met dat drugsgeweld in Antwerpen? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. "15 jaar geleden gebeurde dat geweld toch meer in het verborgene.", zegt advocaat Kris Luyckx. "Er zijn meer en meer bendes die drugs dealen. Dat zorgt ervoor dat er meer concurrentie is op die markt." Volgens Luyckx gaat het geweld er nu ook nog 'braafjes' aan toe. "Ik hou mijn hart vast. Als er een bendelid zou sterven zal het geweld nog toenemen."

Bestraffing

Het bestraffen van drugsdealers ligt dikwijls moeilijk. "Het begint vaak al met het identificeren van de daders. Slachtoffers durven niet getuigen. Denk maar aan havenarbeiders die afgedreigd worden. Hogere straffen opleggen is volgens Luyckx geen oplossing. "Kijk maar naar Amerika: torenhoge straffen, de gevangenissen zitten overvol en toch is er nog veel drugsgeweld."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!