Alternatieve begraafplaatsen: "De zingevende kracht om terug te keren naar de natuur kan niet onderschat worden."

vrijdag 1 november 2019 - 14:31
Anneke Hermans
Natuurbegraafplaats Zoersel
Foto: Radio 2
In tijden van klimaatprotesten kijken steeds meer mensen naar milieuvriendelijke alternatieven, ook als het om hun laatste rustplaats gaat. Sinds vorig jaar is er een natuurbegraafplaats in Zoersel. Dat is een stukje in de natuur waar je as kan uitstrooien of begraven in een afbreekbare urne. Ook op de begraafplaats in Ekeren werd vandaag een speciale plek ingehuldigd waar zulke urnen kunnen staan.

Een natuurbegraafplaats is een speciale afgebakende zone in een bos of een natuurgebied. Die wordt door de gemeente aangeduid en mensen kunnen daar as uitstrooien of er kunnen ook biologisch afbreekbare urnen begraven worden. “Steeds meer mensen willen een persoonlijke invulling van een begrafenis”, zegt gemeenteraadslid Katrien Schryvers (CD&V). “In het eerste jaar dat deze natuurbegraafplaats er was, zijn er al twaalf mensen begraven. De as kan uitgestrooid worden of ze kan begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Daar zit dan een stekje van een boom in zodat er uit het as nieuw leven groeit.”

Urnen tussen de heide

Ook in Ekeren merken ze dat er vraag is naar alternatieven om begraven te worden. Zo werd er vandaag op het kerkhof een speciaal plekje geopend waar biologisch afbreekbare urnen begraven kunnen worden. Op die plaats is heide gepland en er komen geen grafzerken of bloemstukken. Er is ruimte voorzien voor zo’n 1000 rustplaatsen.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA) is tevreden met dit nieuwe urnenlandschap: “De zingevende kracht om na overlijden terug te keren naar de natuur kan niet onderschat worden in onze verstedelijkte samenleving.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!