Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Alternatieve straf voor 'Reuzegom' na dodelijke studentendoop

do 5 dec. - 8:42

De KU Leuven heeft de leden van de studentenclub Reuzegom een maatschappelijke taak gegeven, in de plaats van tuchtstraffen. Vandaag is het exact een jaar geleden dat een doop met een KUL-student uit Edegem verkeerd afliep, een jongen stierf nadat hij onder andere in grachten moest zwemmen en visolie drinken. 

Een jaar geleden liep een studentendoop van de Leuvense studentenclub Reuzegom in Vorselaar in de provincie Antwerpen uit de hand. Een jongen van 20 uit Edegem werd in kritieke toestand naar het UZ Antwerpen gebracht. Twee andere jongeren moesten ook naar het ziekenhuis. De drie hadden onder andere visolie moeten drinken, daar zit heel veel zout in en dat is schadelijk voor de gezondheid. De jongen van 20 overleed later in het ziekenhuis. 

Alternatieve straf

Een jaar later hebben de leden van de studentenclub Reuzegom van de KU Leuven een maatschappelijke taak gekregen, en dus geen tuchtstraffen. Chantal Van Audenhove, die vorig jaar vice-rector van studentenzaken was aan de KU Leuven, legt uit waarom er voor een maatschappelijk straf gekozen werd: "Ook binnen de KU Leuven waren er tegenstrijdige stemmen om enerzijds de tuchtsancties ernstig toe te passen, of te kiezen voor een alternatief. Daar tegenover staat dat al die jongeren ook in shock waren na wat er gebeurd was, dat was het laatste wat ze verwacht hadden. Daarom dat we aan een alternatief dachten. Hen schorsen of wegsturen van de universiteit zou absoluut niet gepast geweest zijn in die complexe omstandigheden."

Maatschappelijke taak 

De leden van Reuzegom die bij de doop aanwezig waren hebben intussen allemaal een maatschappelijke taak uitgevoerd: "De tuchtprocedure werd opgeheven als ze een maatschappelijke taak zouden doen, waarbij ze een bijdrage zouden leveren die positief was voor de samenleving", zegt Chantal Van Audenhove. "Ze mochten zelf kiezen wat dat was, iets uit hun omgeving, iets wat paste bij hun talenten. Ze hebben dat allemaal gedaan. Verder hebben we hen ook gevraagd om met ons samen te zitten en te bekijken wat onze houding in de toekomst moet zijn tegenover die dopen." De KU Leuven bekijkt ook of ze de tuchtprocedure in de toekomst zal aanpassen. Ondertussen loopt er ook nog een gerechtelijk onderzoek, de studenten zullen waarschijnlijk nog voor de rechter moeten verschijnen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet