Antwerp stoot door naar kwartfinales beker na thriller tegen Genk

woensdag 4 december 2019 - 08:03
Sporza
Mbokani viert
Voetbalclub Antwerp heeft zich als eerste geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup, de Beker van België. The Great Old had op de Bosuil penalty's nodig om Racing Genk te kloppen in een echte bekerthriller.

Goals aan weerskanten van stroompanne

De Beker van België was voor Genk, dat Europees uitgeschakeld is en Play-off I dreigt te missen, nog de enige kans op succes dit seizoen. De druk werkte echter alles behalve verlammend bij de bezoekers. Maehle ontsnapte op rechts, rondde simpel Hoedt en prikte de bal door de benen van Bolat.

Antwerp schrok even van die 0-1, maar nam de handschoen op. Met Lamkel Zé als drijvende kracht drumde de thuisploeg Genk achteruit. Lamkel Zé pakte eerst uit met een volley en botste daarna vanuit een scherpe hoek op Vandevoordt, de 17-jarige Genkse doelman. Na een slap schot van Benson gaven een paar lichtmasten er plots de brui aan. Een klein kwartier lang was het half donker op de Bosuil.

Vrij snel na de onderbreking had Antwerp het goede ritme weer te pakken. Mbokani kopte een waarschuwing over en naast. Lamkel Zé speelde dan met een sluw hakje Juklerød vrij en die schoot overhoeks binnen. Genk ging na de 1-1 niet aan het wankelen. Hoedt draaide nog wel een vrijschop net naast, Bolat moest aan de overzijde schoten van Hrosovsky en Paintsil redden.

Owngoal van Hoedt houdt Genk in leven

De tweede helft had meer tijd nodig dan de eerste om goed en wel op gang te komen. Genk pakte het bijzonder voorzichtig aan en zakte diep in. Antwerp kreeg de bal, maar wilde niet overhaasten en zich blootstellen aan countergevaar. De fans dreigden zelfs even in te dommelen.

Invaller Baby schudde iedereen klaarwakker met een supersonische knal tegen de lat. In de rebound stond ouwe vos Mbokani op de juiste plaats om de 2-1 binnen te tikken. Deze keer bleek het moeilijker voor het geplaagde Genk om een antwoord te geven. Veel meer dan een schuchtere kopbal van Maehle speelde de landskampioen aanvallend niet bij elkaar.

Er was uiteindelijk een helpende voet van Hoedt nodig. De Nederlander gleed een voorzet voor de neus van Bolat in zijn eigen doel. In de tien minuten die restten van de reguliere speeltijd werden de risico's geschuwd. Een dribbel van Lamkel Zé en een streep van Berge waren al bij al redelijk onschadelijk.

Mbokani loodst Antwerp veilig de haven in

Antwerp probeerde de bakens te verzetten in de verlengingen. Juklerød dropte een bommetje en Mbokani en Lamkel Zé deden ook hun duit in het zakje. Genk deed wat terug met een poging van Bongonda.

Vlak voor het einde van de eerste verlenging leek de beslissing gevallen. De onvermijdelijke Mbokani kopte de 3-2 binnen, maar Genk weigerde de handdoek te gooien. Met de klap, en na een heerlijk uitgespeelde aanval, hing Ito de bordjes gelijk. Het werd een echte zenuwenslag op de Bosuil.

De goal van de verlossing kon aan beide kanten vallen. De ingevallen Gano dwong Vandevoordt tot een geweldige redding en een dikke minuut later moest Bolat een knal van Wouters uit de korte hoek duwen. De vermoeiende achtbaanrit eindigde daarna redelijk stilletjes, dus moest een penaltyreeks uitsluitsel brengen.

Daarin leek Vandevoordt de jonge held te worden. De Genkse goalie raakte twee strafschoppen en stopte die van Hoedt, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Bolat de doorslag. De Turk bezweerde Ito en overblufte ook Wouters. Mbokani had vervolgens het laatste woord en dus mocht Antwerp naar de kwartfinales.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!