Antwerpse OLV-kathedraal maakt zich klaar voor Mariaprocessie... met Legoblokjes

woensdag 14 augustus 2019 - 12:25
Dylan Van Rooy
Foto: Radio 2
Om 18 uur vanavond is er in en rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen de jaarlijkse processie rond de Antwerpse patrones Maria. Opvallend dit jaar is dat er naast de bidtocht ook een mozaïek van Maria in Legoblokjes wordt gemaakt.

De Mariaprocessie in Antwerpen werd 60 jaar lang niet georganiseerd, maar sinds 2016 wordt het eeuwenoude beeld van Maria en Jezus opnieuw rond de kathedraal geleid. Dat beeld is trouwens niet van de lichtste. In totaal weegt het zo'n 360 kilo. 5 ploegen van 8 mensen, die dan nog eens om de zoveel tijd vervangen worden, zullen het beeld dragen. Je moet als drager een stevige rug hebben. 

Mozaïek

Als speciale actie maakt kunstenaar Maarten Steurbaut een Legomozaïek van het Mariabeeld, die in de kathedraal te bewonderen is. 1 meter 25 breed op 1 meter 75 hoog, goed voor ongeveer 30.000 steentjes. "Toch is het niet zo moeilijk om eraan te beginnen", zegt hij. "Ik heb enkele jaren geleden een programmaatje geschreven om foto's om te zetten naar mozaïeken. Als je me een foto geeft, kan ik er dus eigenlijk aan beginnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!