Brand vermijden? Trek je oplader uit het stopcontact!

maandag 11 februari 2019 - 08:27
Dennis van den Buijs
Een oververhitte gsm-lader veroorzaakte afgelopen weekend een zware brand in Duffel. Peter Van Rossum van brandwondencentrum Oscare geeft tips en tricks om dat te vermijden.

"Laptops, tablets, elektrische fietsen en gsm's of smartphones moet je altijd uit het stopcontact halen als ze zijn opgeladen," zegt Peter Van Rossum van Oscare. Het Merksemse brandwondencentrum dat tips geeft om brand te vermijden. "Ook al hangt je gsm niet meer aan de oplader, die blijft stroom vragen en wordt warm. Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld een radio of televisie.  Die zitten ook altijd in het stopcontact maar hebben geen batterij. Uittrekken is dus de boodschap," zegt Peter.

Een opladende smartphone in je bed kan brand veroorzaken

Peter Van Rossum, Oscare

Rookmelders

"Vooral bij de goedkopere merkloze kabels en opladers merken we hitteproblemen," zegt Van Rossum. "Soms komen mensen bij ons met brandwonden nadat hun gsm in bed vuur heeft gevat." Oscare raadt aan om je telefoon naast je bed op een harde ondergrond of nachtkastje op te laden. Liefst onder een rookmelder. "Nog beter is om 's nachts helemaal niets op te laden en overdag stroom van je baas te stelen," knipoogt Van Rossum.

Hij hamert nogmaals op het belang van rookmelders. Bijvoorbeeld in de buurt van je droogkast. "Ook die wordt soms te warm. Als je de filters niet goed onderhoudt en je laat je droogkast 's nachts draaien, kan er brand ontstaan zonder dat je het merkt." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!