Brandweer Antwerpen: "Helemaal voorbereid kan je nooit zijn"

dinsdag 16 april 2019 - 07:36
Katrien Peirsman
Het dak en wat overblijft van de torens van de Notre Dame, de ochtend na de brand
Na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs, maakt ook de brandweer bij ons de balans op. "Je kan nooit klaar zijn voor een brand van die omvang in de kathedraal. We trainen wel in hoge gebouwen, maar niet speciaal in de kathedraal in Antwerpen", aldus de Antwerpse brandweer.

De brand in de Notre-Dame kathedraal in Parijs doet vragen rijzen over de brandveiligheid van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Hoe zit het met de brandvoorschriften? En is onze brandweer goed voorbereid?

Geen jaarlijkse training

In Start Je Dag zei woordvoerder van de Brandweerzone Antwerpen, Kristof Geens, dat er wel oefeningen zijn, maar niet in de kathedraal. "Helemaal voorbereid op een grote brand zoals gisteren in Parijs, kan je nooit zijn. We volgen wel procedures, voor hoogbouw bijvoorbeeld, en we oefenen ook regelmatig in het historische stadscentrum van Antwerpen. Zo zijn we toch al redelijk goed voorbereid. Maar een jaarlijkse training in de kathedraal zelf doen we niet." Geens sluit niet uit dat er nu versneld een opfrissing van de procedures zal komen. 

Zowel de Notre-Dame kathedraal in Parijs als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen zijn gotische gebouwen, waar dus veel hout in verwerkt is. 

Dat het ook in onze kathedraal zou kunnen branden is het eerste wat door mijn hoofd ging. Ik heb er zelfs letterlijk over gedroomd vannacht. 

Bart Paepen, priester Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Wake-upcall

Ook Bart Paepen, priester in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, keek gisteravond met verbijstering naar de beelden van een brandende Notre-Dame. "Ik heb er letterlijk over gedroomd vannacht. We hebben wel goeie veiligheidsmaatregelen, en er zijn bij ons ook heel veel mensen bezig met de veiligheid van het gebouw en van de bezoekers. Maar dit is een wake-upcall om heel intens bezig te blijven met die voorschriften", vertelde hij in Start Je Dag.

In de Antwerpse kathedraal hangen heel wat waardevolle kunstwerken, onder meer 4 werken van Rubens. "Ook al staan de procedures goed op punt bij ons, toch kunnen ongelukken altijd gebeuren." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!