Brandweer Zone Antwerpen rouwt mee met Limburgse collega's

maandag 12 augustus 2019 - 08:14
brandweerman tussen puin
Bij Brandweer Zone Antwerpen hangen de vlaggen halfstok, nadat er in het weekend twee brandweermannen zijn omgekomen in Limburg. Uit respect voor de slachtoffers zullen ze ook een minuut stilte houden, zoals in veel andere brandweerzones.

Eén grote familie

Wanneer brandweerlui omkomen tijdens een interventie, komt dat niet alleen hard aan in het betrokken korps, maar ook bij collega's in het hele land. "In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de familie en de vrienden van de slachtoffers, want zij worden vaak vergeten," vertelt zonecommandant Bert Brugghemans in Start Je Dag. "Maar daarnaast leven we ook mee met de collega's, want zij lijden daar ook heel erg onder. En dan zie je dat de brandweer één grote familie is die mekaar steunt. Gisteren al de hele dag en ook nog de komende weken. En we zullen ook gezamenlijk stilstaan bij wat er gebeurd is." Zo zal er een minuut stilte gehouden worden en hangen de vlaggen aan de kazernes halfstok.

Steunteam

In De Morgen roept traumapsycholoog Eric De Soir op om meer psychologische bijstand te voorzien voor de brandweer, maar er is er al heel veel verbeterd de laatste jaren, vertelt Brugghemans. "Er is heel veel geïnvesteerd en er zijn veel mensen mee bezig," begint hij. "Bijvoorbeeld hebben we bij Brandweer Zone Antwerpen een steunteam. Die medewerkers zijn professioneel opgeleid. Het zijn collega's die mekaar steunen en als het echt grondig misgaat, dan zijn er ook psychologen beschikbaar." Het team is de klok rond op te roepen. "Het is ook geactiveerd voor dit incident in Limburg, omdat er collega's van nabij betrokken zijn. En wij willen die steunen."

Bij de brand in Beringen zijn twee brandweerlui om het leven gekomen. Er raakte ook één brandweerman zwaargewond en drie hebben lichtere verwondingen opgelopen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!