"Breng geen 'achtergelaten' jonge haasjes bij ons binnen" vraagt dierenopvangcentrum in Brasschaat. "Moederhaas is dichtbij op zoek naar eten"

dinsdag 28 januari 2020 - 19:43
Carla Mertens
moeder haas met twee hazenjongen
bron foto: Wikimedia H. Zell
Het Opvangcentrum voor wilde dieren in nood Brasschaat-Kapellen vraagt aan wandelaars om geen 'moederloze' jonge haasjes in het centrum binnen te brengen. Meestal is moederhaas vlakbij, op zoek naar eten. Je mag de jongen ook niet aanraken want dan worden ze door de moeder verstoten.

Het opvangcentrum voor wilde dieren in nood Brasschaat-Kapellen vraagt aan mensen die in het bos gaan wandelen om geen 'moederloze' jonge haasjes in het opvangcentrum binnen te brengen. 

Niet meenemen

"Vaak vindt een wandelaar een nestje met één of twee haasjes. Dan hebben ze heel snel de neiging om de diertjes op te rapen en bij ons binnen te brengen. De diertjes liggen daar alleen en lijken verstoten te zijn door de moeder. Maar de moeder is altijd in de buurt, op zoek naar eten. Daarom vragen wij wandelaars uitdrukkelijk om de nestjes met rust te laten en die hazenjongen niet onnodig binnen te brengen", zegt Kathleen De Vriendt van het opvangcentrum.

Volgens het opvangcentrum is het zeer normaal dat jonge haasjes moederloos in het midden van een weide gevonden worden. “Een haas heeft namelijk geen nest en houdt de jongen in een kuiltje op de grond. Twee keer per dag zoekt de moeder de jongen op om melk te geven. Daarna laat ze ze weer alleen. Dat doet ze om zo weinig mogelijk geur achter te laten en zo roofdieren op afstand te houden”, klinkt het. Het opvangcentrum wil met de bewustmaking dan ook vermijden dat de komende maanden verschillende jonge hazen worden binnengebracht.

Niet aanraken

Je mag de jonge hazen ook niet aanraken. "Als je een jong haasje aanraakt, hangt de mensengeur daarop. Dat geldt trouwens voor alle zoogdieren. Wanneer het jong dan komt zogen, verstoot de moeder het omdat ze het niet als 'eigen' ziet. Dus zeker niet aanraken. Bij twijfel kan je het opvangcentrum altijd contacteren."

Vroeger dan andere jaren

Dit jaar lanceert het opvangcentrum de oproep trouwens sneller dan andere jaren. "Meestal krijgen wij pas jonge haasjes binnen in de maand april maar door het zachte weer van dit jaar krijgen de opvangcentra nu al jongen binnen", aldus nog Kathleen De Vriendt van het opvangcentrum in Brasschaat-Kapellen. Zo hebben mensen in de opvangcentra Neteland en Opglabbeek al jonge haasjes binnengebracht.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!