Buschauffeur De Lijn getuigt over tekort toiletten: "Voor mij als vrouw is het vaak extra lastig. Dit is een schande"

donderdag 9 januari 2020 - 08:12
Dennis van den Buijs
Dringend Plassen
Getty Images
In 125 van de 300 Vlaamse gemeenten zijn er geen toiletten voor de chauffeurs van De Lijn. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD). In onze provincie zijn er problemen in bijna de helft van de gemeenten. "Het is echt een schande. Wij zijn afhankelijk van de goodwill van de plaatselijke handelszaken. Als vrouw is dat zeer lastig", getuigt een vrouwelijke buschauffeur op Radio 2 Antwerpen.

 

Buschauffeurs van De Lijn moeten goed inplannen waar en wanneer ze naar het toilet gaan. In de provincie Antwerpen zijn er 28 gemeenten waar De Lijn geen toiletten heeft voor haar chauffeurs. Dat blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag van Tom Ongena (Open VLD) uit Sint-Katelijne-Waver. Vaak moeten cauffeurs een beroep doen op de goodwill van lokale handelaars. "Het is een echte schande", zegt Annick (schuilnaam) in 'Start Je Dag'. Ze is al 16 jaar buschauffeur en herkent het probleem. "Mannen kunnen desnoods nog even de kant van de weg opzoeken ook al riskeren ze dan een boete. Voor mij als vrouw zit er vaak niets anders op dan het gewoon op te houden." Volgens Annick is het ook erg lastig voor de klanten van De Lijn. "Onze pauzes worden almaar korter en mensen willen meteen de bus opstappen. Dan moet ik hen vragen te wachten omdat ik op zoek moet naar een toilet. Dat is voor niemand leuk."

De Lijn: "Er zijn wél toiletten"

In een reactie aan onze redactie benadrukt De Lijn dat er toiletten zijn op alle begin- en eindpunten van de routes. "Als er toch problemen zijn, mogen chauffeurs dat melden en bekijken we situatie", zegt woordvoerder Inge Debruyne. Uit de cijfers van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters blijkt ook dat De Lijn 134 mobiele toiletten huurt voor haar chauffeurs. In totaal kostte dat vorig jaar 307.140 euro. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!